Ugrás a tartalomra

A hétvégén az Újvidéki Színházban: Neoplanta

Az előttünk álló hétvégén, azaz február 15-én és 16-án mutatják be az Újvidéki Színházban a Neoplanta című előadást, amelyet Urbán András állított színpadra. Az alkotók elmondása szerint a darab a második világháború utáni emberi történeteket és életeket mutatja be úgy, hogy a jelen eseményeihez köti őket.

A Neoplanta című előadás Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regénye nyomán és hosszú alkotófolyamatot követően kerül bemutatásra. Urbán András rendező szerint a provokatívnak mondható darab azt próbálja felkutatni, ami az Újvidékről alkotott idilli kép mögött megbújik. „A cselekmény a második világháború utáni időszakban zajlik, de a történelmi események csak inspirációul szolgáltak, amelyek segítségével az aktuális történésekhez jutunk el. Tehát nem a történelemmel foglalkozunk, hanem a jelenkor korszerű szemlélésével és megélésével. A történelem csak segít bennünket annak a felfogásában, amit megtapasztalunk” – fejtette ki Urbán András.

A rendező szerint Végel László regénye, amely emberi történeteken és vallomásokon keresztül követi végig Újvidék történelmét, hipnotizálja az olvasót, az előadás előkészítése közben pedig rá kívántak világítani azokra a képmutató pillanatokra, amelyek Újvidékkel és Vajdasággal, meg a multikulturális közösség életével kapcsolatosak. Foglalkoztak a különböző kapcsolatokkal a nemzeti különbségek vonatkozásában, így a többség és a kisebbség viszonyával, s nem csak a nemzeti, hanem a szexuális, művészi és intellektuális kisebbségek tekintetében is.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója nem csak művelődési eseményként látja a Neoplanta című előadást, hanem egy hatalmas szerzői projektumként is, írja a 021. „Egy olyan darabról van szó, amely kritikusan viszonyul mindenkihez, elsősorban magunkhoz, de a jelenkor eseményeihez is” – fejtette ki az igazgató, aki szerint mindez vonatkozik Újvidékre, de könnyen kiterjeszthető a szélesebb régióra is.

A Neoplanta című darabban Crnkovity Gabriellát, Kőrösi Istvánt, Elor Eminát, Huszta Dánielt, Ferenc Ágotát, Német Attilát, Krizsán Szilviát, Mészáros Árpádot, Szilágyi Ágotát, Sirmer Zoltánt és Pongó Gábort láthatja a közönség. A koncepció és rendezés Urbán András munkája, a dramaturg Gyarmati Kata, a zeneszerző Antal Attila, a jelmeztervező Marina Sremac, a rendező munkatársa Lénárd Róbert, a rendezőasszisztens pedig Ferenc Judit.

A premier-előadások 19 órakor kezdődnek, a jegyek azonban már elkeltek még a február 19-ei reprízre is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt