Ugrás a tartalomra

Hétszáznyolcvanezren dolgoznak a közszférában!

Lazar Krstić: Az utóbbi négy hónapban az állami szektor átlagosan 1800 munkahellyel bővült, mivel 3200-an távoztak, helyükbe viszont 5000-en érkeztek

Lazar Krstić pénzügyminiszter tegnap közölte, hogy a közszférában 781 ezren vannak munkaviszonyban. Hozzátette, a kormány újonnan alakult bizottsága 119 új munkahely létesítésére vonatkozó kérelmet fog megvitatni.

– Az utóbbi négy hónapban az ország közszférája havi szinten átlagosan 1800 munkahellyel bővült, mivel 3200-an távoztak, helyükbe viszont 5000-en érkeztek, legtöbben novemberben és decemberben” – magyarázta Krstić a Beta hírügynökségnek adott interjújában.

Emlékeztetett arra, hogy a nemrég életbe lépett törvény az elkövetkező két év során korlátozza az új munkahelyek létesítését a közszférában, a kormány pedig bizottságot hozott létre, amely dönthet a dolgozók felvételéről. A korlátozás értelmében öt megszűnő munkahelyre egy új munkahely létesítése juthat, kivételes esetek azonban lehetnek.

– Ez az intézkedés nem volt népszerű, de elengedhetetlennek bizonyult, mert a hazai közszféra a környező országok közszférájánál is nagyobb – mondta Krstić, de nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora a munkafelesleg a közszférában.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükség szerint nem lesz lehetőség új foglalkoztatottak felvételére.

– Lehetőség nyílik arra, hogy havonta 300 ember álláshoz jusson a közszférában, mivel a természetes munkaerő-elvándorlással is számolni kell – jegyezte meg a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy minden egyes kérelem esetén előzőleg felül kell vizsgálni, hogy a természetes munkaerő-elvándorlással jelentkező hiány pótolható e belső átcsoportosítással.

Saša Radulović gazdasági miniszter szerint – aki szombaton nyújtotta be lemondását – legkevesebb 100 ezer ember munkafeleslegnek számít a közszférában. Radulović szerint egy munkahely az állami szektorban évi 10 ezer eurójába kerül a szerb államnak, így a százezresre becsült munkafelesleg évi egymilliárd eurós terhet jelent az államnak.

A leköszönő miniszter arról már nem szólt, hogy mekkora költséget jelentene elbocsátásuk esetén az államnak a százezer ember végkielégítése és szociális ellátása, illetve azok a foglalkoztatási ösztönzések, amelyeket a munkahely nélkül maradt tömegek újbóli elhelyezkedésére kellene fordítani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Beta, Tanjug
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre