Ugrás a tartalomra

A hét százalék

Decemberben mindenki a költségvetéssel foglalkozik, így mi is. Ha festőien fogalmazunk, a költségvetés egy mérleg, egyik oldalán a bevételekkel, másik oldalán a kiadásokkal. Ennek a mérlegnek egyensúlyban kellene lennie, azaz annyit kellene költenünk, amennyit keresünk. Sajnos, Szerbiában nem ez a helyzet, mi sokkal többet költünk, mint amennyit keresünk, ami azt jelenti, hogy nagy a költségvetési hiány.

Ha csak az alapvető számokat nézzük meg a költségvetésben, mint amilyenek az összbevételek, az összkiadások és a költségvetési hiány, a helyzet a következő: a 2014-es költségvetésben a bevételeket 930 milliárdra tervezték, a kiadások viszont 1113 milliárd dinárt tesznek ki. Az előlátott költségvetési hiány tehát 183 milliárd dinár, annak ellenére, hogy a kormány takarékossági intézkedéseket foganatosított.

Szerbia Alkotmányának 184. szakasza alapján Vajdaságnak jár a köztársasági költségvetés legalább 7%-a. Ugyanez az alkotmány arról is rendelkezik, hogy ennek a pénznek a 3/7-ét nagyberuházásokra kellene költeni. Amennyiben ezt nem tartják be, nincs elegendő pénz a nagyberuházásokra.

A Vajdasági Magyar Szövetség következetesen kiáll a vajdasági érdekekért. Nem változtatunk álláspontjainkon. Többször kihangsúlyoztuk, hogy mindig harcolni fogunk azon eszközökért, amelyek az Alkotmánnyal összhangban Vajdaságot illetik meg, tehát a költségvetés 7 százalékáért és a nagyberuházásokra járó három hetedért.

A helyzet ez alkalommal sem volt se rosszabb, se jobb, mint az előző néhány évben. Most valami mégis más volt, a pénzügyminiszter ugyanis elismerte, hogy a költségvetés nem felel meg a vajdasági érdekeknek.

Jövőre kb. 16 milliárd dinár hiányzik ahhoz, hogy ez a hét százalék teljesüljön. A Vajdaságnak átutalt pénzek az előző években is jórészt transzfereszközök voltak, melyeket a tartomány azonnal továbbutal a tanügynek, az önkormányzatoknak. Ily módon nagyon kevés pénz marad a beruházásokra.

A költségvetés Vajdaságot érintő része a nagyberuházásokra szánt összeggel együtt negyvenmilliárd dinárt tesz ki, ami még a költségvetési rendszerről szóló törvénynek sem felel meg, mely az adóbevételek, s nem a teljes költségvetési bevétel alapján számolja el a vajdasági hét százalékot. Az adóbevételek hét százaléka ugyanis 56 milliárd dinár, tehát a vajdasági költségvetés nem kapja meg még a módosított törvény szerint kijáró részt sem. Nagyberuházásokra 24 milliárd dinár helyett csupán kétmilliárdot terveznek átutalni Belgrádból Vajdaságba.

A Vajdasági Magyar Szövetség tehát most sem támogatta a költségvetés javaslatát többek között azért is, mert az önkormányzatoktól újabb 2 milliárd dinárt, a mezőgazdaságtól pedig valamivel kevesebb mint 3 milliárd dinárt von meg.

Sajnos, idén is a korábbi évekhez hasonlóan arra kellett ráébrednünk, hogy újra megfosztottak bennünket, vajdaságiakat.   

 

Szerző (Forrás)
Kovács Elvira
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm