Ugrás a tartalomra

Fürdők, utak, kútfúrás, új gyárcsarnok

A Topolyán és a község falvaiban folyó beruházásokat tekintették meg pénteken a VMSZ tisztségviselői

Pacséron elkészült a fedett fürdő, Bajsán megújul az iskola, az úszómedence, Gunarason parkoló épül, Topolyán jól halad a termálkút fúrása, és új gyár alapjait helyezték le a napokban.

Pénteken délelőtt a község területén folyó beruházásokat tekintette meg Kislinder Gábor községi elnök és Fremond Árpád, a VMSZ községi szervezetének elnöke vezetésével a párt tisztségviselőiből álló küldöttség. A kampánykörúton jelen volt Nyilas Mihály tartományi kormányfőhelyettes, oktatási titkár és Földi Márta, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja is.

PACSÉR A JÖVŐJÉT LÁTJA A TERMÁLVÍZBEN

A nyári hónapokban a messze földön is egyre népszerűbb tófürdő nagyon sok gyógyulni és kikapcsolódni vágyót vonzott a faluba az elmúlt néhány évben. A komplexum új épülete a nyár végére elkészült.

– Úgy terveztük, hogy már őszre meg tudjuk nyitni a fedett részt, de kiderült, hogy az épület fűtésével kapcsolatban még akadtak műszaki kihívásaink, jelenleg ennek a megoldását várjuk a szakemberektől, és abban reménykedünk, hogy még az idén beindulhat a téli gyógyfürdőszezon Pacséron. A fedett medencénk községi pénzekből és helyi erőforrásokból épült fel. Az ilyen beruházásokhoz mérten durván 200 ezer eurós, szerénynek mondható anyagi kereteinknek megfelelően, a leggazdaságosabb megoldásokat keresve tudtunk boldogulni, ez persze nem azonos az elképzeléseinkkel. Mindennek ellenére nagyon örülünk ennek a 300 négyzetméter összterületű fedett komplexumnak, a maga 200 négyzetméter vízfelületével, amely körülbelül 350 vendég befogadására alkalmas – mutatott rá Szombathy Zoltánpacséri tanácselnök.

A gyógyfürdő fedett részében két medencében 35 fokos ülőfürdő fogadja a vendégeket. Az épületben helyet kap idővel két szauna is, és a jellegzetes sós víznek köszönhetően nedves sószobákat alakítanak ki. 

SZÉPÜL AZ ISKOLA, ÉPÜL A FÜRDŐ BAJSÁN

A Testvériség-egység Általános Iskolában Nyilas Mihály megtekintette a felújítási munkálatokat.

– A bajsai általános iskola is folyamatosan sikerrel pályázik titkárságunknál, hiszen a tartományban jelentős összegeket irányozunk elő az óvodák és az iskolaépületek tatarozására, felújítására. Topolya község területén is számos ilyen projektumot támogattunk. Bajsán örömmel tapasztaltam azt, hogy az egész falu, illetve a faluvezetés és a helyi vállalkozók is fokozott figyelmet szentelnek az iskolára. Elégedett vagyok, mert idejében és megfelelő módon készült el a nyílászárókra vonatkozó tervdokumentáció, ezért a munkálatok a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhetnek – mondta a tartományi titkár.

 Szilágyi Eleonóra igazgatónőtől megtudtuk, hogy tavasszal sikerült felújítani a tornateremhez tartozó öltözők vizesblokkjait, erre 800 ezer dinárt költöttek. A tanáriban és az iskola konyhájában is folytak munkálatok.

– A tartományi titkárságtól kapott anyagi keretből az előttünk álló időszakban ki tudjuk cserélni az iskola 50 éves ablakainak egy részét, illetve a hasonló korú tornaterem igencsak megromlott állapotú nyílászáróit. Erre a titkárság mintegy 5 millió 900 ezer dinárt hagyott jóvá – mondta az igazgatónő.

Bajsán megtekintették a falu parkjában megvalósult korszerűsítéseket, és az épülő fürdőt. Ezzel kapcsolatban Lackovics Károly tanácselnök elmondta, hogy minél hamarabb szeretnék a hűsölni vágyók rendelkezésére bocsátani. UTAK, PARKOLÓ GUNARASON

Gunarason Csorba Ottó tanácselnök példaértékűnek nevezte a helyi közösség és az önkormányzat közötti együttműködést. Fontosnak tartja, hogy a jövőben is megmaradjon a jó kapcsolat. Az utóbbi időben megvalósuló két nagyobb beruházás kapcsán elmondta, hogy a téglagyár felé már befejeződött egy kerékpárútnak a kiépítése, ennek az értéke mintegy 2 millió dinár. A faluközpontban folyik a parkoló kialakítása, a projekt mintegy 1,5 millió dinárból valósul meg. Nyilas Mihály a gunarasi iskola helyzetéről is tájékozódott. Csikós Hermina, a Dózsa György Általános Iskola igazgatónője tájékoztatta arról, hogy a tornaterem tetőszerkezete is felújításra szorul. Különleges iskoláról van szó, a diákoknak mintegy a fele a környező kisebb településekről utazik az MNT diákbuszprogramjának köszönhetően. Nyilas támogatást ígért az iskola felújítására.

ÚJ GYÁRCSARNOK ÉPÜL TOPOLYÁN

A topolyai Em Commerce Kft. új üzemet épít, ahol egyedi bútorok gyártására is lesz lehetőség. A beruházás értéke mintegy 3 millió euró. Gyantár Lajos igazgató elmondta, hogy ebből csaknem 1 milliónyit a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyertek el, megközelítőleg egymillió eurót pedig a saját forrásaikból biztosítottak, ezenkívül az OTP Bank 1,2 millió eurós hitellel járul hozzá a megvalósításhoz. Ez az egész község gazdasága szempontjából jelentős beruházás, hiszen bevételt jelent, és 20-25 új munkahely létesül. A tervek szerint májusig elkészül a csarnok, és megérkeznek a korszerű, számítógépes vezérlésű gépek is. A cég eddig lapszabászattal és -forgalmazással foglalkozott, ezt is magasabb színvonalra emelik. Földi Márta, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottsági tagja az építkezést megtekintve elmondta, hogy az egész térség nyertese lesz a beruházásnak, mert a kis asztalosműhelyek számára félkész terméket is tudnak majd gyártani, ilyen formában pedig hozzájárulnak megmaradásukhoz és fejlődésükhöz.

A december 17-ei helyi közösségi választások előtt megtartott kampánykörút végén a Vénusz szabadidőközpont helyén jó ütemben haladó kútfúrást tekintették meg.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P. D. T.P.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks