Ugrás a tartalomra

Filmski stvaraoci pomeraju granice

SPECIJALNO ZA DANAS - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović otvorio jubilarni šezdeseti festival u Puli

Pula - Pulska Arena otvorila je svoja vrata šezdeseti put. Zvezdano nebo, vatromet kakav skoro nije viđen u ovim krajevima. Najglamuroznije otvaranje festival dosad, beleže hroničari.

U publici, na počasnim mestima, sedeli su: Milena Dravić, Vladica Milosavljević, Ljubiša Samardžić, Neda Arnerić. Nikad veći broj hrvatskih reditelja, glumaca, kao i filmadžija iz celog regiona. Ministarka kulture Andrea Zlatar Violić održala je fantastičan govor čija je poruka nedvosmislena - filmski stvaraoci su tu da pomeraju granice. Ona je poručila da je „film naša sadašnjost i po njemu se meri snaga jedne nacije, jedne regije i jedne civilizacije“.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, zadužen da otvori ovaj jubilarni festival, rekao je da čudesna filmska traka glumce zauvek čuva mladima.

„Dobro došli u ovaj veličanstveni kameni krug. Mnoge su se zastave ovdje vijorile, mnoge su se ushitne pjesme ovdje pjevale. Lavovi i gladijatori borili su se ovdje za život do posljednjeg daha. Prije 60 godina ovo staro rimsko kamenje osvojio je film dobivši najbolju moguću kulisu. Evo nas ovdje na početku našeg novog vremena koje će neki novi filmski junaci tumačiti i iščitavati u svojim filmovima“, rekao je na otvaranju jedan od velikana jugoslovenskog glumišta Rade Šerbedžija.

Samo otvaranje je proteklo u podsećanju na najvažnija dela iz istorije jugoslovenske i hrvatske kinematografije. Glumački bend koji su za ovu priliku činili: Nataša Janjić Lokas, Ivana Rushaidat, Goran Navojec, Mario Mirković i Robert Ugrina, svirao je u naizmeničnom nizu filmske hitove koji su se smenjivali sa platna u montažnom iščitavanju pulske filmske istorije Ivane Fumić.

Veličanstveni 3D maping autora Duška Marušića za kraj otvaranja oduševio je sve prisutne.

Prepuna Arena je aplauzom posle projekcije pozdravila film „Majstori“, kojim je zvanično počeo Nacionalni program 60. festivala igranog filma u Puli. Komediju o domaćici Keki, koja pati zbog letargije u koju je upao njen brak sa železničarom Bajom, režirao je Dalibor Matanić, reditelj koji je beogradskoj publici poznat po filmovima „Blagajnica hoće ići na more“ i „Fine mrtve devojke“. Objašnjavajući zašto se ovog puta odlučio da režira komediju, Dalibor Matanić kaže: „Za sve je kriv Mezanin, moj kratki film od pre dve godine, treći deo omnibusa 6/6, koji polako nastaje od 2002. Kad sam pogledao Mezanin, pomislio sam: „Mračnije od ovoga ne može, vrijeme je za komediju.“ To je bio trenutak preokreta da o istim problemima počnem da pričam na vedriji način. Uostalom, sad mi se to čini i kao tačniji pristup stvarnosti.“

Ove godine će u okviru festivala biti prikazano čak dvadeset i četiri hrvatska filmska ostvarenja, od kojih je 13 filmova u takmičarskom programu, jedan je van konkurencije, a deset koprodukcija su takođe u takmičarskoj selekciji manjinskih koprodukcija.

 

Szerző (Forrás)
Sandra Rančić, Danas
Többi hír
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját