Ugrás a tartalomra

Felújítás a Ludast és Kispiacot összekötő úton

Felújítás a Ludast és Kispiacot összekötő úton

 Mintegy húsz évvel ezelőtt épült ki a Ludast és Kispiacot összekötő egysávos aszfaltos út, amely létfontosságú nemcsak a két település lakói számára, hanem a Szabadkáról Magyarkanizsa felé tartó utazóknak is.

Az út rendkívül forgalmas, és mára már teljesen tönkrement. Most a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatásának köszönhetően a Szabadka Városhoz tartozó szakaszt felújítják és kiszélesítik. A beruházás értéke 77 millió dinár.

Az utat tavaly az év végén javították meg. Zúzott kővel szélesítették ki, és vízelvezető árkot ástak az út mentén. A helyiek most örülnek, hogy végre teljesen felújítják és kiszélesítik legalább a Ludashoz tartozó útszakaszt.

Barát Szilvia, Ludas: „Életveszélyes sokszor. Mert nagyon sokan jönnek, nem tartják be a szabályokat, a sebességkorlátozást, és ez keskeny úton nagyon rossz. Úgyhogy tényleg nagyon örülök neki, hogy fejlődünk, haladunk előre, és egy kicsit jobb lesz minden.”

A Ludas-Kispiac út rendkívül forgalmas. Balesetveszélyes is, mert az út elhasználódott. Nagyszámú, teherrel közlekedő jármű is igénybe veszi az utat.

Aladics Tibor, tanácselnök, Ludas HK: „Csaknem húsz éve készült ez az út, most már tönkrement. Nagyon örülünk annak, hogy eljött a felújítás ideje, és ha a jó Isten is úgy akarja, akkor az idén meg fog történni.”

A Ludas-Kispiac út Magyarkanizsa Községhez tartozó szakaszának felújítása azonban még várat magára.

Szarapka Ede, tanácselnök, Kispiac HK: „Kispiacnak 3380 métere van, tehát mondhatjuk azt, hogy dupla akkora a beruházási tétel. Rendelkezünk komplett tervdokumentációval, és az útnak az építése engedélyeztetve van. Tehát az a 110-120 millió dinár hiányzik, ami Magyarkanizsa község esetében a nagyberuházási alapnál is sokkal nagyobb lépték, tehát türelemre és nagyon sok munkára van szükség, hogy ezt az összeget Magyarkanizsán ki tudják a politikusok lobbizni.”

Szabadka Város önkormányzata a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán nyert pénzt a Ludas és Kispiac közötti út Szabadkához tartozó szakaszának kiépítésére, illetve kiszélesítésére. Ezzel a két település közötti út szabadkai része teljes egészében elkészül, mondta Kern Imre, a város alpolgármestere hétfőn, a Pannon Televízió Közügyek című műsorában.

Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Tavaly fölújítottuk részben ezt az utat, ki is szélesítettük mart aszfalttal és zúzott kővel. De nem is gondolva arra, hogy ilyen gyorsan megszerezzük a pénzt, úgyhogy gyakorlatilag most az idén még a nyáron elkészül ez az 1,8 kilométeres útszakasz.”

A beruházás értéke mintegy 77 millió dinár.

A Ludas és Kispiac közötti út szabadkai szakasza összesen 1836 méter hosszú. Ennek felújítására és kiszélesítésére várhatóan a napokban írják ki a közbeszerzési pályázatot. A munkálatok a tervek szerint a nyár végéig vagy az ősz elejéig elkészülnek. Egyébként az út a tervek szerint hat méter széles lesz, ez megfelel a mostani nehéz forgalmi előírásoknak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
 A magyarkanizsai Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében tartományi támogatásból megvaló
Csütörtökön ünnepeltük József Attila születésnapját, azaz a magyar költészet napját, 1964 óta ezzel az ünneppel adózu
Fehér Ferencre emlékezett az újvidéki magyarság