Ugrás a tartalomra

Felelősség és hűség

Szabadkán mutatkozott be a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A magyar kormány által a közelmúltban létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) Kárpát-medencei bemutatkozó körútjának első állomásaként a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban kedden ünnepi műsort tartott. A Kárpát-medencei körút során októberben folyamán, az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezés jegyében az NSKI ellátogat még Dunaszerdahelyre, Kassára, Beregszászra, illetve Székelyudvarhelyre is.

A fennállásának 142. évfordulóját ünneplő Népkör Magyar Művelődési Központban kezdte meg turnéját a 2013-ban alapított NSKI, amely a magyar kormány nemzetpolitikai döntéseit előkészítő háttérintézményként működik a magyar közigazgatásban.

Dr. Takács Márta, a Népkör MMK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a vendéglátó intézmény nemzetmegtartó és közösségépítő tevékenységét a hétköznapokban fejti ki, bízva abban, hogy a jövőben is fennmarad a művelődési központ és elkövetkező években is otthont adhat az ’56-os megemlékezéseknek.

Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete ünnepi felszólalásában kijelentette, hogy érdeklődéssel várja a Nemzetstratégiai Kutatóintézet bemutatkozását. „Nem elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy mit ígér ez az új intézmény, hanem arra, hogy mit kér tőlünk, a magyar közigazgatásban dolgozóktól; hol fogjuk meg a munka végét, hogy megőrizzük nemzeti örökségünket, nyelvünket, kultúránkat” – hangsúlyozta Nikowitz, aki egyben megelégedettségét fejezte ki, hogy hosszú évek kísérlete után realizálódott a nemzet egészének megtartása szempontjából kiemelkedő szereppel bíró intézmény létrejötte.

Korsós Tamás, Magyarország szabadkai főkonzulja átfogó értékelést adott az egyszerűsített honosítási eljárás eddigi tapasztalatairól. A főkonzul külön kiemelte, hogy a Szabadkára akkreditált magyar diplomáciai testület eddig összesen megközelítőleg 60 ezer állampolgársági kérelmet fogadott be.

„Az érdeklődés nem csökken, hanem növekszik. Az idei évben már most több kérelmet fogadtunk be, mint a tavalyi esztendő egészében” – hangsúlyozta Korsós Tamás, aki arra is rámutatott, hogy a Szabadkai Főkonzulátus hetente két alkalommal kihelyezett konzuli napokat tart a terepen, melyek pontos időpontjairól hírportálunkon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Magyarország szabadkai főkonzulja beszédében a legerélyesebben cáfolta az utóbbi időben a különböző médiákban a magyar állampolgárság odaítélése során történt esetleges visszaélésekkel kapcsolatos híreszteléseket. Mint mondta, a magyar közigazgatás hatékonyan veszi fel a küzdelmet az esetleges bűncselekmények felderítése érdekében. Korsós elégedettségét fejezte ki a magyar választási regisztrációs kérelmek vajdasági előrehaladottsága vonatkozásában; mint mondta, a Vajdasági Magyar Szövetég aktivistáinak köszönhetően a kérelmek száma hamarosan meghaladja a tízezret is.

Pásztor István, a VMSZ elnöke felszólalásában a Népkör MMK-nak a múltban betöltött történelmi szerepvállalását méltatta. „Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy itt, a Népkörben normális működési feltételeket biztosítsunk a munkához” – nyomatékosította Pásztor. A VMSZ elnöke az NSKI tevékenységéhez partnerséget ajánlott. Hangsúlyozva, hogy a délutáni tárgyalások során átadták a kutatóintézet munkatársainak a Magyar Nemzeti Tanács eddigi stratégiai dokumentumait.

Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke örömét fejezte ki, hogy immár állami szinten is megkezdődött a nemzeti stratégiákban való gondolkodás. Reményének adott hangot, hogy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Nemzeti Tanács most megkezdett együttműködése hosszútávon is tartós, mindkét fél számára eredményt hozó lesz.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntőjében felidézte azokat az időket, amikor Szabadkával Székelyudvarhely polgármestereként tartotta a kapcsolatot. Az NSKI elnöke külön hangsúlyozta, hogy az EU-integrációs folyamatok mellett kiemelten fontos szereppel bír a magyar nemzet kohéziós integrációja, melyben az általa vezetett intézmény vezető szerepet kíván játszani.

A Felelősség és hűség című ünnepi megemlékezésen népszerű vajdasági és magyarországi zenészek, előadóművészek léptek fel a Forrás Művészeti Intézet rendezésében.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Basity Gréta
Többi hír