Ugrás a tartalomra

Emléktáblát avattak Pásztor István tiszteletére Tiszaszentmiklóson

Emléktáblát avattak Pásztor István tiszteletére Tiszaszentmiklóson

A VMSZ korábbi elnökének tiszteletére emléktáblát avattak Tiszaszentmiklóson, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület szákházán. A településen az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról is megemlékeztek.

A tiszaszentmiklósi római katolikus temetőben kezdődött az 1848/49-es történésekről való megemlékezés, ahol Mészáros Attila diakónus tartott rövid istentiszteletet, majd a jelenlévők az emlékezés virágait is elhelyezték a temetőben található harang lábánál. A program az Piros Tulipán egyesület székházában folytatódott, ahol Törtei János az egyesület elnöke emlékezett meg Pásztor Istvánról, aki az elmúlt évtizedekben számtalan módon segítette a helyi magyarságot.

„Felújították a templomunkat, egy haranglábat építettünk, egy keresztet állítottunk. A legnagyobb tette viszont az volt, amikor megkérdezett, hogy mire van szükségük a tiszaszentmiklósi magyaroknak. Én azt mondtam, hogy Elnök úr, mi a plébánia udvarában dolgozunk, ott működünk és vannak rendezvények, amik nem illenek oda, de mi szeretnénk megtartani. Az válasza az volt, hogy János, megoldjuk. Nem kellett egy év, mire felhívott, hogy megtalálta a megfelelő házat, meg van rá az eszköz is, hogy végre megvegyük, hogy végre a tiszaszentmiklósi magyaroknak legyen saját székháza.”

Az emléktáblát Törtei János és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség jelenlegi elnöke közösen leplezte le. A politikus elmondta, hogy megható és megtiszteltetés mind a család, mind pedig a VMSZ számára, hogy ez az emléktábla elkészült.

„Őt mindig az vezérelte, hogy a vajdasági magyar közösség érdekében tevékenykedjen nap mint nap, függetlenül attól, hogy tömb vagy szórvány településekről, közösségekről volt-e szó, Bácskáról, Bánátról vagy Szerémségről. Mindig kiemelte a bánáti emberek szívósságát, állhatatosságát és ez az, ami őt is hajtotta, motiválta nap mint nap és ezt kell folytatnunk a jövőben.”
 

Az esemény elhangzott, hogy minden év augusztus 20-án, Pásztor István születésének napján megemlékeznek majd a politikusról az emléktábla előtt. A program a székházban folytatódott, ahol felléptek a helyi és környékbeli művelődési egyesületek tagjai.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása