Ugrás a tartalomra

Egymilliárddal több a külhoni magyarság támogatására

Az előző évihez képest közel egymilliárddal több, 13,4 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a Bethlen Gábor Alapnál a külhoni magyarság támogatására – közölte Lélfai Koppány, az alapkezelő vezetője az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén. A vezérigazgató kifejtette: oktatási-nevelési célú juttatásokra 10,76 milliárd forintot, a Sapientia Magyar Tudományegyetem támogatására 1,38 milliárdot, míg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola támogatására 500 millió forintot különítettek el.

Az idei évre vonatkozó egyes tételeket részletezve közölte; a Határtalanul programra 435 millió forint jut. Tavaly 743 pályázat futott be, és 409 intézmény kapott támogatást. A programban több mint 17 200 anyaországi, 2500 külhoni diák és mintegy 2000 tanár vett részt.

A célterületek közül első helyen Erdély áll, amelyet a Felvidék, Kárpátalja és Délvidék követ.

A Magyarság Háza programtámogatása 216 millió forint, a nemzeti jelentőségű intézmények támogatása 3,8 milliárd forint. A magyar kultúráért és oktatásért központi pályázati kerete 600 millió forint, ebből 200 millió forint a kis költségvetésű programokra fordítható összeg.

A régiónként meghatározott keretösszeg Erdély esetében 84 millió forint, míg Felvidékre 46 millió forint, a Vajdaságra 40 millió forint, Kárpátaljára 30 millió forint jut.

Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója felidézte, hogy 2012 nyarán alakult meg az intézet azzal a céllal, hogy minél hatékonyabb jogvédelmet biztosítsanak a külhoni magyarság számára. Az intézet feladatai közül kiemelte a jogsegélyszolgálat működtetését határon túli szakemberhálózat létrehozásával, valamint a jövő jogászgenerációjának képzését. Kérdésre válaszolva elmondta: a temerini fiúk ügyében folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi ügyvédekkel, és hamarosan a helyszínre utaznak, felkeresik az érintetteket.

Úgy fogalmazott: ez egy kiemelt és nagyon kényes ügy, amelyben komoly előrelépés eddig nem történt, de bíznak abban, hogy Szerbia várható uniós csatlakozása fordulópontot jelent majd.

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai helyettes államtitkár a 2011 októberében elindított Nemzeti Regiszter eddigi eredményeiről beszámolva többek között közölte; a honlapon 33 diaszpóra szervezet bemutatóanyaga szerepel, és közel háromezer kérdés érkezett. Ezek egy része az egyszerűsített honosítással volt kapcsolatos, de volt aki rég elveszett hozzátartozója megtalálásához kért segítséget.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (MTI)
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm