Ugrás a tartalomra

„Egyesüljünk hagyományaink megélésben!”

Színpompás látványosságok sora a X. Nemzeti Vágtán

– A tízéves Nemzeti Vágta képessé vált megmutatni minden erényét. Összegyűjti a magyarokat a szélrózsa minden irányából, hogy egyesüljenek hagyományaik megélésében. A vágta immáron nemcsak egy versenysorozat, hanem a Kárpát-medence és a világ magyarságának legnagyobb lovas eseménye – mondta ünnepi megnyitó beszédében Vargha Tamás, a Magyar Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Ezt követően Székely Tibor, a vágta főkapitánya emlékezett vissza a rendezvény egy évtizedes múltjára, majd 100 hagyományőrző huszár mutatott be alakzatokat, felidézve a huszárság dicső napjait. Ezt követően vonult be a 72 résztvevő község díszes, lobogós csapata.

Az alkalomhoz illően számos, nem mindennapi látványossággal lepték meg a közönséget a szervezők. Szombaton az izgalmas előfutamok előtt, után és közben csikósok, huszárok, lovas íjászok gondoskodtak arról, hogy egyetlen percig se unatkozzon a nézőtéren helyet foglaló több ezer ember. Óriási sikert arattak a fogatok, a kocsihúzó csapatok, a díjugratók és a hortobágyi ménes csikósai. Idén is, mint eddig minden évben, az Andrássy úton kapott helyet a Vágta Korzó, számos kézműves és egyéb bemutató sátorral. A Műcsarnok melletti 56-osok terén gasztronómiai különlegességek várták a vendégeket.

Ami a vajdasági lovasokat illeti, az előfutamokban felemás sikerrel szerepeltek. A második futamban úgy hozta a sors, hogy mindjárt két képviselőnk is rajthoz állt, mégpedig Temerin és Óbecse lovasa. Az erős mezőnyben csak a Temerin képviseletében lovagló Nagy Arnold jutott be a vasárnapi középfutamba, sőt vasárnap délelőtt sikerült kiharcolnia helyét a döntőben is.

– Nagy boldogság számomra ez a helyezés, annál inkább, mert nagyon erős mezőnyben sikerült győznöm – nyilatkozta lapunknak a fiatal lovas.

A hetedik előfutamban Cékus Noémiért izgulhattunk, aki Zobnatica színeiben szállt nyeregbe. Óriási küzdelemben Kézdivásárhely mögött sikerült a továbbjutást jelentő másodikként célba érnie. Sajnos neki nem sikerült bejutni a döntőbe, a középfutamban jó kezdés után végül csak a negyedik helyen ért be a célba. A kilencedik előfutamban annyiban voltunk érintettek, hogy az oromhegyesi Ördög Alen Budapest, Ferencváros színeiben versenyzett, és fantasztikus helyzetfelismerésének köszönhetően megszerezte a második helyet. Topolya lovasa a nap utolsó selejtezőjében kísérelhette meg a továbbjutást, de az egyik leggyorsabb futamban csak a negyedik helyen lovagolt be Bajusz Gábor a célba. Ugyancsak nem sikerült bekerülnie a vasárnapi döntőbe a bácskossuthfalvi Víg Barbarának sem a Kishuszár vágta előfutamából, de mint elmondta, nem bánkódik, hiszen már ez is nagy siker, hogy eljutott erre a rangos rendezvényre, és rengeteg szép élménnyel tér haza Budapestről.

A Nemzeti Vágta győztese Csemő lovasa, Temerin színeiben Nagy Arnold 3. helyezést ért el. Az OMÉK 2017 nemzetközi futamában Suzana Sekulić második lett. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kiss Zoltán
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP