Ugrás a tartalomra

Egyes és kettes szám alatt indulnak

A VMSZ-nek már csak két helyi közösségre vonatkozóan kell átadnia a listát

Július 19-én tartják meg a helyi közösségi választásokat, s július 3-ig kell leadni a jelöltlistákat. A VMSZ az elmúlt napokban már a listái legnagyobb részét át is adta a városházán, s ezek alapján tizenhat listán az első helyen fog szerepelni, a többi helyi közösségben pedig a másodikak lesznek, illetve a Gát és Központ I. helyi közösségekben még átadásra vár a lista.

Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke elmondta, még a választások kiírása előtt mintegy két hónappal megkezdték az előkészületeket, számítva arra, hogy lesznek helyi közösségi választások, hiszen a törvénytelenséget nem lehet fenntartani és takarékosságra hivatkozva egészen az év végéig kitolni a választás kiírását.

– Már korábban felkértem a helyi szervezeteket, hogy állítsanak jelölteket, s amikor a városi képviselő-testület elnöke kiírta a helyi közösségi választásokat, mi azonnal gőzerővel tudtuk megkezdeni a munkát, s folyamatosan érkeztek a helyi közösségi vezetők, és adták le a listákat, ezeket ellenőrzés után a városházán át is adtuk.

Nem emlékszem, hogy a közelmúltban a szabadkai helyi közösségi választásokon volt-e a Vajdasági Magyar Szövetségnek tizenhat első helyes listája, vagyis ez azt jelenti, hogy tizenhat listán az egyes számot kaptuk meg, s ezért külön köszönet jár a helyi szervezetek elnökeinek, aktivistáknak, a tagságnak és a jelölteknek.

A többi helyi szervezetben a kettes szám alatt fogunk szerepelni, két listát pedig még nem adtunk át, és csak azokban a helyi közösségekben nem lesz listánk, ahol nincs helyi szervezetünk sem, például Györgyénben vagy Tavankúton – tudtuk meg Bunfordtól.

Az első lépést ezzel megtették, úgyhogy a következő feladat az lesz, hogy mindegyik helyi közösségre vonatkozóan kidolgozzák a programjukat és a kampánynaptárt. Lassan készülnek majd a kampányanyagok is, és az utolsó három-négy hétben egy intenzív kampány veszi kezdetét, s a programba a leszervezett helyi közösségi eseményeket, így falunapokat, búcsúkat is beemelik.

– Szeretnénk egy pozitív kampányt lefolytatni, sárdobálás és a múlt emlegetése nélkül. A jövő felé kívánunk nézni, és megvannak a terveink, hogy a helyi közösségek által mit szeretnénk megvalósítani, ez pedig elsősorban a munkahelyteremtésre, az infrastrukturális beruházásokra és az élhetőbb környezet megteremtésére vonatkozik majd.

Az elmúlt egy-másfél évben folyamatosan érkeztek az igények a helyi közösségek részéről, ahol időközben megteremtődtek a feltételek, hogy valamilyen funkciót vállaljunk a vezetésben, de azt az álláspontot képviseltük, hogy megvárjuk a választásokat, és majd utána megtesszük ezt. Abban reménykedem, és ebben a tizenhat első hely is megerősít, hogy igencsak megerősödtek a pozícióink a városban, és hogy legalább ezekben a helyi közösségekben vezető pozícióba fogunk kerülni, de úgy gondolom, koalíciós partnerként azokban a helyi közösségekben, ahol most a kettes számot kaptuk, ott is lesz valamilyen vezetői funkciónk.

Mint a szabadkai szervezet elnöke hozzátette, nagyon sok feladat vár rájuk, hiszen nagyon kevés dolgot sikerült nekik megvalósítani a gazdasági helyzet miatt, amihez az is hozzájárult, hogy a helyi közösségek kevés pénzzel és önállósággal rendelkeznek.

Rámutatott, valójában 2013 novembere óta vannak hatalmon a városban, s csak azóta tudnak a helyi közösségekbe is beruházni, mióta sikerült konszolidálni anyagilag a várost, éppen ezért rengeteg tervük van, amit az elkövetkező időszakban szeretnének megvalósítani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, liv
Többi hír