Ugrás a tartalomra

Egy parkolóhely százezer euróért?

Loboda Árpád szerint alaposan meg kellene fontolni a mélygarázs építésének tervét

Kritikusan áll a VMSZ a tervezett mélygarázs építéséhez, mondta el Loboda Árpád, a párt városi képviselője, aki szerint annak létjogosultsága, gazdaságossága igencsak megkérdőjelezhető és potenciálisan romboló hatású lehet.

– Maga az ötlet 2007-ig nyúlik vissza, egyesek szerint ugyanis a parkolás Szabadkán nagyon rosszul van megoldva, és sokkal több parkolóhely kellene, mások szerint azonban (többek között én is így gondolom) kisebb befektetéssel a meglévő parkolóhelyek rendezése sokkal nagyobb eredménnyel járna, mint egy ekkora beruházás. Mindenki a városháza körül szeretne parkolni, de ez nem megoldható, viszont egy kicsit távolabb mindig van hely, sőt a Galleria Hotel mélygarázsa is kihasználatlan.

Három évvel ezelőtt volt egy olyan koncepció, hogy két mélygarázst kapna a város ötszáz férőhellyel. Az egyik a Zöld szökőkút alatt épült volna meg, de ez különféle problémákba ütközött, így a főtéri mélygarázs tervét elvetették.

A másikat pedig a Szabadegyetem előtti zárt parkoló helyére tervezték. A város részletes rendezési tervében előirányozták a mélygarázs építését, a VMSZ indítványára azonban, melyhez csatlakozott néhány másik párt is, ezt az idén márciusban sikerült felfüggesztenünk.

Az ehhez kapcsolódó tervek kidolgozása viszont már folyamatban volt, azokra ugyanis felfüggesztés nem vonatkozott, és mostanra készült el az egyik, a környezeti hatástanulmány. A pénteki közvitán eléggé lekorlátozták a témát, de nem lehet csak erre szorítkozni, hiszen közvetetten és közvetlenül rengeteg dolog kapcsolódik ehhez, mert mindennek gazdasági, építészeti és kulturális vonatkozása is van – mondta Loboda.

Mint kifejtette, a kétszintes parkolóval mindössze száz parkolóhellyel nyerne többet a város, vagyis az eddigi kétszáz helyett háromszáz jármű parkolhatna itt, viszont a környező utcákban csökkentenék, illetve megszüntetnék a parkolóhelyeket, így ezzel együtt elenyésző lenne az a férőhelyszám, amit a mélygarázs nyújtana, miközben a beruházás óvatos becslések szerint 6, sőt egyesek szerint 10 millió euróba is belekerülne.

Ha ezt a tízmilliós összeget vesszük alapul, és mindössze százzal több parkolóhelyet kapunk, akkor egy parkolóhely százezer euróba kerülne. Emellett a mélygarázst fenn is kell tartani, önmaga pedig nem tud annyi pénzt termelni, hogy megtérüljön a belefektetett összeg.

– Egy parkolóház sokkal gazdaságosabb lehetne, és nagyon könnyen be lehetne illeszteni a már meglévő épületstruktúrába. Felmerül a kérdés, vajon nincs fontosabb projektum a városban, mint ez a mélygarázs.

Nem lenne fontosabb befejezni a Népszínházat, kiépíteni a hiányzó infrastruktúrát vagy a Zöld szökőkút kérdését megoldani? Szabadka mocsaras vidékre épült, a talajvíz itt állandó probléma. Nincs megfelelő hatástanulmány a talajvíz mozgásáról, az állapotokról.

Egy ilyen építkezéshez viszont talajvízkataszterre lenne szükség, mert így felmérhetetlen, hogyan fog hatni egy ilyen mélyen lévő épület a talajvízre és a környező épületekre, mint amilyen a Ferences templom, a Kapitány-ház, a Szabadegyetem, a Centar Áruház, a városháza vagy a Népszínház, melyek mind hatalmas, nehéz objektumok, s amelyek egy része süllyedni kezd majd, a másik részen viszont megemelkedik a talajvíz szintje.

Mint elhangzott, a templom már a Szabadegyetem építésekor megrepedt, az egyik tornya pedig válik el az épülettől. A hatástanulmány nem tartalmazza azt, hogy ki vállalja a felelősséget a templom és a zárda épületéért, ha az építkezés miatt kár keletkezik benne. A város legrégibb és legértékesebb régészeti leletei is ezen a ponton lehetnek, de a top-down konstrukció miatt ezeket az esetleges leleteket nem lehet kimenteni – magyarázta Loboda.

Szerinte nagyon komolyan át kell gondolni egy ilyen projektumot, mert a városnak szüksége van garázsra, de nem feltétlenül Szabadka legrégebbi épületei között kell fúrni-faragni, nem ennyi pénzből kell azt megépíteni, és nem most, amikor ilyen nehéz időket élünk, s amikor a városnak nincs erre pénze.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, s.l
Többi hír