Ugrás a tartalomra

Deficit Srbije u 2014. rekordan u regionu

BEOGRAD –Srbija će, sudeći po predlogu budžeta za narednu godinu, imati najviši deficit u regionu - 7,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a po tome će biti i među malobrojnima u svetu, ukazali su danas saradnici Ekonomskog instituta.

„Mali broj zemalja u svetu je predvideo budžetski deficit za iduću godinu veći od sedam odsto”, rekao je danas saradnik Instituta i urednik Vladimir Vučković na predstavljaju najnovijeg broja ekonomskog biltena „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

Po njegovim rečima, to su uglavnom zemlje u kojima se vode ratovi, ili koje imaju nestabilan politički sistem. Vučković je naveo da je predlog budžeta sastavljen odgovorno i realno, jer se prvi put prikazuje kompletan deficit, i ponovio obrazloženje ministra finansija da budžet za 2014. godinu sadrži „minimum neophodnih mera i maksimum socijalne odgovornosti'', i da odslikava plan koji je Vlada odlučna da sprovede.

Kao slabosti budžeta naveo je da Vlada nije bila dosledna u uštedama, kako ih je najavljivala, a to se odnosi na subvencije i javne nabavke, pa će konsolidovani deficit u 2014. godini biti za 0,5 odsto veći nego ove godine. Uštede su učinjene, dodao je, ali će ih novi troškovi „pojesti''.

Kako je naglasio, Vlada je propustila priliku da ukine bonuse na plate u javnom sektoru, jer te isplate nisu predviđene nikakvim zakonima, već su diskreciono pravo državnih službenika.

Vučković je naveo da najveći deo rashoda budžeta nije bilo moguće smanjiti, jer se odnose na plaćanje kamata, socijalne isplate, penzije i kapitalne rashode.

Ekonomista Stojan Stamenković je predložio Vladi Srbije da hitno pripremi plan za reprogramiranje javnog duga, jer postoji opasnost da 2017. godine devizne rezerve ne budu dovoljne za pokriće jednomesečnog uvoza robe i usluga.

„Ukoliko u saradnji s Međunarodnim monetarnim fondom ne bude urađen reprogram javnog duga Srbije da bi se rasteretile devizne rezerve, u roku od četiri godine doći ćemo u situaciju da dinar depresira (slabi), što će izazvati inflaciju”, rekao je.

Po njegovoj proceni, iduće godine Srbija neće imati problem sa deviznim rezervama ni sa stabilnošću kursa, jer je predlogom budžeta za 2014. godinu planirano da se država zaduži za milijardu evra više nego što je potrebno za pokriće deficita.

Srbiji će, naveo je, sada dobro doći oko tri milijarde evra za koje se zadužujemo kod Ujedinjenih arapskih emirata, jer će, kako je poručio, to uticati na rast deviznih rezervi u zemlji.

Saradnik MAT-a, Miladin Kovačević, kazao je da je uvek lakše održavanje velikih nego malih ekonomija.

Ekonomski bilten „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Ekonomski institut izdaje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Szerző (Forrás)
Politika, Tanjug
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben