Ugrás a tartalomra

Dačić: Pozitivna odluka u decembru

Beograd -- Srbija očekuje pozitivnu odluku Evropskog saveta u decembru, koja bi bila veoma značajan podsticaj za reforme i preporod naše zemlje, kaže premijer Ivica Dačić.

Pozitivnom odlukom u decembru potvrdila bi se odluka iz juna da prva međuvladina konferencija treba da bude održana najkasnije do kraja januara iduće godine, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa danskim ministrom za trgovinu i evropske poslove Nikom Hekerupom.

Prema Dačićevim rečima, ključna dva prioriteta Vlade Srbije su ulazak Srbije u EU i ekonomska i finansijska konsolidacija.

Govoreći o prioritetu, ulasku Srbije u EU, što znači, kako je rekao, ubrzavanje procesa evropskih integracija, Dačić je kazao da "smo svesni da je za to neophodno da Srbija nastavi sa ključnim unutrašnjim reformama celog našeg društva".

"Zato i mislimo da bi pozitivna odluka Evropskog saveta bila veoma značajan podsticaj za sveukupne reforme i preporod Srbije", istakao je on.

S druge strane, napomenuo je Dačić, srpska vlada je, takođe, svesna da je za takvu pozitivnu odluku neophodno da se nastavi sa procesom normalizacije odnosa sa Prištinom.

"Važno je da taj dijalog bude nastavljen, važno je da se implementira Briselski sporazum", zaključio je premijer Srbije, dodavši da će u tom smislu sutra biti nastavljen dijalog u Briselu.

Danski ministar za trgovinu i evropske poslove Nik Hekerup izjavio je da Danska prepoznaje i ceni hrabrost premijera Srbije i cele Vlade da uspostavi odnose sa Prištinom i pozvao Beograd da nastavi taj proces koji se završava članstvom u EU.

"Pozivamo Vladu Srbije da zadrži ovaj zamajac u aktivnostima i nastavi da preduzima prave korake, pošto joj predstoji dug put ka članstvu u EU", poručio je Hekerup na konferenciji u Vladi Srbije nakon sastanka sa premijerom Ivicom Dačićem.

Hekerup je izjavio da Danska podržava članstvo Srbije u EU i ocenio da je Srbija važan element na putu normalizacija odnosa sa Kosovom.

"Premijeru sam rekao da Danska pruža podršku Srbiji u pogledu perspektive za članstvo u EU, ali da postoje neke stvari na kojima treba raditi na kontinuitetu, a jedna od njih je i normalizacija odnosa sa Prištinom", izjavio je Hekerup i dodao da je Beograd dosta toga već uradio, ali da još dosta toga tek treba uraditi.

"Srbija se ne brani puškom, već glasanjem"

Dačić je večeras u Vladi Srbije, posle sastanka sa ministrom za trgovinu i evropske poslove kraljevine Danske Nikom Hekerupom, rekao da je Srbija učinila sve što je bilo u njenoj moći da utiče na to da Srbi učestvuju na lokalnim izborima koji su održani u nedelju, 3. novembra na Kosovu i Metohiji.

"U najvećem broju opština izbori su uspešno završeni, odziv birača je bio dobar. Takođe veoma smo zadovoljni rezultatima izborne liste Građanska inicijativa Srpska", rekao je Dačić i poručio da Srbija nije htela da se meša koga će Srbi izabrati na čelo opština, ali da su želeli da znaju "da li možemo jedinstveno".

Ipak, kako je rekao, mnogi građani kao i sami kandidati "Srpske" za gradonačelnike i na dan izbora i pre njih bili su meta verbalnih i fizičkih napada.

"Vršili su pritisak na Srbe koji su želeli da glasaju ili koji su bili kandidati. To se nije desilo samo na dan izbora... Ljudi su prolazili kroz strahovit pritisak na njih i na njihove porodice i čak su fizički napadani... Žao mi je što su to Srbi radili jedni protiv drugih", istakao je premijer Srbije i dodao:"Nismo terali Srbe da izađu na izbore zbog (kosovskog premijera Hašima) Tačija, nego zbog njih samih", rekao je Dačić i najoštrije osudio nasilje tokom lokalnih izbora na Kosovu.

Dačić je ocenio i da je lako narod gurati "u katastrofu", ali da je teško doneti pametnu odluku.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj izbora na Kosovu bio je da Srbi izaberu svoje legitimne i legalne predstavnike vlasti i da nakon njih formiraju Zajednicu srpskih opština "koja bi bila priznata od Beograda, Prištine i međunarodne zajednice i mislim da smo u tome uspeli".

Dačić je pozitivno ocenio kako su protekli izbori na Kosovu, osim na severu Kosovske Mitrovice i u delu Zvečana.

On je istakao da očekuje ponavljanje izbora u tim mestima i pobedu Građanske inicijative "Srpska".

Premijer Srbije poručio je i da će biti identifikovani i procesuirani svi koji su učestvovali u opstrukciji održavanja izbora i incidentima, a žive izvan teritorije Kosova i Metohije.

"Nemamo nameru da pretimo i vodimo bilo kakvu kampanju u severnoj Mitrovici kada se ponovo budu raspisali. Odlučite sami, sve znate, Zajednica srpskih opština, srpsko rukovodstvo, a ne albansko u Kosovskoj Mitrovici. To je jedini način da vam Srbija pomogne", poručio je Dačić
"Mi ne možemo u rat zbog severne Kosovske Mitrovice, jer je to rat u koji ne možemo da dobijemo. Odlučite sami... Kako glasate i da li glasate tako će vam i biti. Mi poštujemo vaš stav, ali poštujte i vi stav većine u Srbiji, a to je da treba da izađete na izbore", poručio je Dačić.

Ako Srbi na severu Kosova i Metohije ne uvažavaju stavove Vlade Srbije, poručio je Dačić, onda im Srbija ni ne može pomoći više nego oni sami sebi.
"Koga mislimo mi tako da pobedimo tako što nećemo izaći na utakmicu. Da li stvarno neko misli da će DSS, radikali, Dveri, Obraz, Naši, puškama odbraniti Kosovo i da li neko zaista misli da su oni odbranili sever? Ne, opstao je zahvaljujući Srbiji. Nemoj da nestane zahvaljujući nepromišljenim odlukama", rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na izjavu nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je kazao da je on u svoje vreme predlagao više za KiM nego što je dobijeno Briselskim sporazumom, i Dačić mu je poručio da je Kosovo u njegovo i vreme Koštunice proglasilo nezavisnost. Svi su oni, istakao je, bili na vlasti kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i upitao ih zašto se tada "nisu toliko prsili".

"Idite sutra u Brisel i razgovarajte sa Tačijem", rekao je Dačić i upitao da li iko misli da je to što je Srbija dobila u Briselu, dobila "na tacni".
"Izvolite, hajde da proglasimo mobilizaciju i idemo da branimo severnu Kosovsku Mitrovicu, srednjeg rešenja nema...Nalazimo se u ozbiljnim trenucima i mi sami biramo svoju budućnost", poručio je Dačić.

Srpski premijer je dodao da ovim što se desilo nije ugrožen samo opstanak severa, već i budućnost Srbije. "Sada se Srbija ne brani puškom, već glasanjem", zaključio je Dačić.

Danski ministar za trgovinu i evropske poslove Nik Hekerup izjavio je večeras da Danska prepoznaje i ceni hrabrost premijera Srbije i cele Vlade da uspostavi odnose sa Prištinom i pozvao Beograd da nastavi taj proces koji se završava članstvom u EU.

"Pozivamo Vladu Srbije da zadrži ovaj zamajac u aktivnostima i nastavi da preduzima prave korake, pošto joj predstoji dug put ka članstvu u EU", poručio je Hekerup na konferenciji u Vladi Srbije nakon sastanka sa premijerom Ivicom Dačićem.

Hekerup je izjavio da Danska podržava članstvo Srbije u EU i ocenio da je Srbija važan element na putu normalizacija odnosa sa Kosovom.

"Premijeru sam rekao da Danska pruža podršku Srbiji u pogledu perspektive za članstvo u EU, ali da postoje neke stvari na kojima treba raditi na kontinuitetu, a jedna od njih je i normalizacija odnosa sa Prištinom", izjavio je Hekerup i dodao da je Beograd dosta toga već uradio, ali da još dosta toga tek treba uraditi.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija očekuje u decembru, najkasnije u januaru, pozitivnu odluku Saveta EU, koja bi bila veoma značajan podsticaj za sveukupne reforme i preporod Srbije.

Pozitivnom odlukom u decembru potvrdila bi se odluka iz juna da prva međuvladina konferencija treba da bude održana najkasnije do kraja januara iduće godine, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa danskim ministrom za trgovinu i evropske poslove Nikom Hekerupom.

Premijer je ukazao da je na sastanku bilo reči o ključna dva prioriteta Vlade Srbije - ulasku Srbije u EU i o ekonomskom i finansijskom razvoju zemlje.

Dačić je ukazao da su svi u Srbiji svesni da je za ubrzavanje procesa evropskih integracija neophodno da Srbija nastavi sa ključnim unutrašnjim reformama celog društva".

"Zato i mislimo da bi pozitivna odluka Evropskog saveta bila veoma značajan podsticaj za sveukupne reforme i preporod Srbije", rekao je Dačić i ukazao da je Vlada Srbije svesna da je za takvu pozitivnu odluku neophodno da se nastavi sa procesom normalizacije
odnosa sa Prištinom.

Dačić je zahvalio Hekerupu na podršci koju Danska pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.

Danska je, prema rečima Dačića, veoma značajna zemlja sa kojom, nažalost, Srbija nema razvijene ekonomske odnose.

Szerző (Forrás)
B92, Beta, Tanjug
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát