Ugrás a tartalomra

Bő termést jósolnak a szőlőgazdák

Az idén fennállásának harmadik esztendejét ünneplő horgosi borlovagrend többek között a szőlészettel, borászattal kapcsolatos hagyományok felelevenítését tűzte ki céljául.

Ha fénylik Vince, megtelik a pince – tartja a mondás, gazdáink a hétvégén Vince napjához kötődő hagyományt felelevenítve megpróbálták megjósolni az idei szőlőtermést.
– Szőlővesszőket metszettünk, és szobahőmérsékleten vízbe állítottuk, hogy megnézzük, hogyan hajtanak ki, ebből lehet következtetni a termésre.

A vessző zöld belülről, és a rügyek is élnek, ami jó jel. Ennek alapján azt mondhatnánk, bő termés lesz, de sajnos két évvel ezelőtt is ilyenkor nagyon jó termést jósoltunk, utána a tavaszi fagyok mégis elvitték a szőlőt – mondta Bálint István horgosi termelő.

A szőlőültetvények látogatása után a Termelők Klubjában gyűltek össze borászaink, hogy alkalomhoz méltóan pörkölt mellett és egymás borait kóstolgatva vitassák meg a szőlőgazdálkodás kérdéseit. A termelők abban egyetértettek, hogy összefogásra lenne szükség a szőlő méltányos árának kiharcolásához, valamint a helyi jellegzetes, őshonos fajták termesztésére kellene összpontosítani.

Bíró József, a Termelők Klubjának elnöke szerint Horgoson a borászat fellendüléséhez mindenképp borpince létesítésére lenne szükség, amit pályázati pénzből meg is lehetne valósítani.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.R.
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre