Ugrás a tartalomra

Beograd neće obraćati pažnju na poljoprivredu

Ova godina je veoma važna, pred nama su dugi i teški procesi: u januaru su počeli pregovori o pridruživanju Evropskoj Uniji, a veoma važan segment ovih pregovora čini poljoprivreda – izavio je Arpad Fremond, republički poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) u svom predavanju koje je održao u Staroj Kanjiži u okviru serije predavanja koje organizuje Vojvođanski Razvojni Fond Mreža, Savez vojvođanskih agrarnih udruženja i senćansko Udruženje baštovana.

Fremond je podvukao: tokom pregovora sa EU zadatak Srbije i ministarstva za poljoprivredu se biti da što više odugovlači sa uvođenjem pravila koja će poljoprivrednici morati poštovati.

Cilj odugovlačenja je da se naša gazdinstva što bolje pripreme za nove uslove. Pitanje rokova stupanja na snagu zakona koji su harmonizovani sa unijom su od ključne važnosti: Srbija je na primer omogućila strancima kupovinu poljoprivrednog zemljišta 15-20 godina ranije nego većina zemalja EU.

„Mađarska je prvo tražila izuzeće od prodaje zemljišta strancima po istim uslovima kao i mađarskim državljanima prvo sedam, a potom još tri godine. U međuvremenu je donela zakone po kojima je stranom državljaninu skoro onemogućeno kupovanje poljoprivrednog zemljišta“ – objašnjavao je Fremond dodajući: Beograd nikad neće posvetiti puno pažnje Vojvodini i poljoprivredi zato SVM želi da bude deo procesa pregovora jer samo što veće prisustvo može doneti i stvarni uticaj na dešavanja.

Za promenu finansiranja opet će se morati menjati zakon ali ćemo ovog puta mnogo više paziti“ – naglasio je Fremond.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját