Ugrás a tartalomra

Belgrádban mutatkozott be a Magyar Nemzeti Tanács

A VMSZ fővárosi szervezetének rendezésében megtartott fórum vendége Korhecz Tamás volt. Az MNT elnöke úgy fogalmazott: az eredmények növelték az esélyeinket a szülőföldön való megmaradásra és a gyarapodásra.

A nemzeti tanácsoknak sikerült beilleszkedniük a szerb jogrendbe. A Magyar Nemzeti Tanácsnak olyan évtizedes problémákat sikerült kimozdítania a holtpontról, amelyeket korábban a magyar érdekképviselet képtelen volt megoldani – fogalmazott Korhecz Tamás belgrádi előadásában.

A fővárosi bemutatkozás lehetőségéről azt mondta: az MNT-nek Belgrádban is van mondanivalója. „Megpróbáltam közelebb hozni az emberekhez azt, hogy mivel foglalkozik az MNT, mit értünk el, mit nem értünk el, mit tervezünk elérni ebben a vonatkozásban.”

Az MNT elnöke kitért arra, hogy a stratégiai elképzelések jelentős részét már megvalósították, az igazán tartós eredményekhez és a szerkezeti változásokhoz azonban folyamatosság kell. Ezért az MNT esetében is fontos lenne az, hogy a megkezdett építkezések a választásokat követően is folytatódjanak.

Jövő tavasszal ugyanis nemzetitanácsi-választások lesznek Szerbiában. Ezt megelőzően viszont módosul majd a nemzeti tanácsokról szóló törvénynek a választás folyamatára vonatkozó része.

A jogszabályon dolgozó munkacsoport tagja Korhecz Tamás is. „Én is örülnék annak, hogy egy nagyobb kapacitással rendelkező, a választásokat bonyolító szervezet jönne létre, ebben a pillanatban az körvonalazódik, hogy az országos, a köztársasági választási bizottság venné át ezt a feladatot.”

Fontos volt a fővárosi magyaroknak bemutatni az MNT tevékenységét. Ezt már a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke, Nebojša Marjanović nyilatkozta. „Ez volt az igazi mód arra, hogy végre pontosan megtudjuk, melyek az MNT hatáskörei, milyen területeken tevékeny, hogyan segít a magyar polgároknak.”

A fővárosban mintegy 2500 főt számláló magyar közösség él. A VMSZ belgrádi helyi szervezetében azt mondták, a közeljövőben is szerveznek hasonló összejöveteleket.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben