Ugrás a tartalomra

Banović: Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

BEOGRAD – Predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima Nenad Banović izjavio je danas da iako mehanizam Evropske unije za brzo vraćanje viza stupa na snagu za dva dana, nema razloga za paniku i da Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim.

Banović ipak, najavljuje rigorozniju kontrolu graničnih prelaza i rešavanje problema lažnih azilanata.

„Takozvana suspenzivna klauzula omogućava zemljama članicama EU da po skraćenoj proceduri zatraže uvođenje viza za zemlje iz kojih je povećan priliv lažnih azilanata. Ipak, iako olakšana, procedura nije jednostavna”, rekao je Banović za B92.

„Kako stvari sada stoje, s obzirom na aktivnosti koje preduzimaju Vlada Srbije, glavni pregovarač Tanja Miščević i Komisija za praćenje bezviznog režima, mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije”, kategoričan je Banović.

On je istakao i da je preduzet niz mera za smanjenje broja lažnih azilanata, kao i da su pooštrene kontrole na graničnim prelazima.

„Izričito se traži da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave, ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom”, navodi Banović.

Banović je dodao da je u 2013. godini broj lažnih azilanata smanjen za 10 odsto u odnosu na 2012. godinu.

„Optimista sam i uveren sam da ćemo sa nemačkim partnerima naći rešenje koje bi zadovoljilo sve strane. Mi imamo apsurd da 80 odsto naših gradana koji traže lažni azil, traže ga u Nemačkoj zbog izuzetno visokih socijalnih davanja. To je jedini razlog, žeđ za brzom i lakom zaradom, ekonomski, naši građani tamo ne idu, jer su politički progonjeni”, naglasio je Banović.

Szerző (Forrás)
Politika, Tanjug
Többi hír