Ugrás a tartalomra

Balassi és Szekérszínház

Bácsfeketehegyen Balassi Bálint-emlékkoncert volt a hétvégén – Hamarosan érkezik a Szekérszínház

Vasárnap a bácsfeketehegyi református templomban a Csete Szemesi István lelkész által tartott istentiszteletet követően igazi középkori muzsikában volt része az egybegyűlteknek. A Tabulatúra régizene együttes és Póka Éva színművésznő a Bálint, nevezetben ki voltál Balassa... című Balassi Bálint-emlékkoncertet mutatták be.Az együttesről azt kell tudni, hogy 2000-ben alakultak, és a középkori, a reneszánsz, a kora-barokk, valamint a történelmi Magyarország területén valaha elterjedt magyar vonatkozású zene megismertetésén fáradoznak. Koncertjeiket korhű ruhában és historikus hangszereken adják elő.

A Tabulatúra és Póka Éva a bácsfeketehegyi református templomban

Az régizene együttest és Póka Évát a Feketics Művelődési Egyesület látta vendégül és a szervezésben is ők közreműködtek. Pál Károly, a Feketics M.E. elnöke arról számolt be lapunknak, hogy Póka Éva, Szabadkáról elszármazott színművésznő minden évben programokkal tér haza, a Balassa-emlékkoncert is ezeknek a részét képezte.

– Póka Éva 7-8 éve minden évben szervez egy Szekérszínház elnevezésű produkciót. Összegyűjti azokat a magyarországi színészeket, akik az adott időszakban ráérnek, majd kiválaszt egy könnyed nyári, de mégis minőségi színdarabot.

Ezzel a koncepcióval különböző pályázati forrásokból pénzt gyűjt össze, és eljönnek Vajdaságba, ahol ingyen és bérmentve, legalább három helyszínen bemutatják a darabokat. Így jutott el a Szekérszínház Zentára, Tiszaszentmiklósra, Tordára, Bajsára és Bácsfeketehegyre.

Az utóbbi öt évben immár nálunk van a Szekérszínház székhelye, itt vannak elszállásolva és innen portyáznak a többi helyszínre. A Feketics M.E. látja őket vendégül és a műsorok lekoordinálásban is Póka segítségére vagyunk.

Ehhez kapcsolódik a koncert története is, Póka Éva hosszú évek óta együttműködik a Tabulatúra régizene együttessel, és tavaly jártak először Vajdaságban. Ez is hasonló rendszer alapján működik, Éva pályázik és ingyen eljönnek.

Tavaly Szent István-műsort hoztak, idén pedig a Balassi Bálint-évforduló kapcsán a Balassi-emlékműsort – mondta el Pál, majd arról is beszámolt, hogy a bácsfeketehegyi fellépés mellett a műsort bemutatták a doroszlói katolikus templomban és Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. A fellépések mellett a Tabulatúra és Póka Éva ellátogattak az aracsi pusztatemplomba is.

A sikeres Balassi Bálint-emlékkoncerteket követően hamarosan Vajdaságba érkezik a Szekérszínház is, tudtuk meg a művelődési egyesület elnökétől.

– Idén szintén jön a Szekérszínház, és Bajsán, Tordán, valamint Bácsfeketehegyen fognak fellépni. Ez alkalommal Móricz Zsigmond: Szerelem című előadását mutatják be, Tordán július 25-én, Bajsán 26-án, Bácsfeketehegyen pedig 27-én – számolt be Pál.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L. J.
Többi hír