Ugrás a tartalomra
2023.03.24 - 09:25

Az oktatási rendszer optimalizálásáról tanácskoztak a Tartományi Képviselőházban

Az oktatási rendszer optimalizálásáról tanácskoztak a Tartományi Képviselőházban

 Az oktatási rendszer optimalizálásáról, a duális képzésről és az ide vonatkozó törvénymódosításokról tartottak tájékoztató jellegű tanácskozást a Tartományi Képviselőházban.

Az újítások egyebek mellett a szakmai tárgyak gyakorlati számának növelésére összpontosulnak. A duális képzésben részt vevő cégek könnyebben jutnak akkreditációhoz, valamint ebben a képzésben tanuló diákoknak ösztöndíjlehetőséget is kínálni fognak.

Jelen pillanatban Vajdaság területén 21 intézmény vesz részt a duális képzésben 32 oktatási profillal, és több településen kisebbségi nyelveken is tanulhatnak a diákok.

A törvénymódosítás biztosítja a kisebb létszámú kisebbségi nyelvű osztályok működését.

Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár: „Amikor a kisebbségi nyelvű oktatásról beszélünk, akkor nem lehet önmagában az a cél, hogy teljes feltöltődésű osztályaink legyenek, hanem meg kell engednünk azt a rugalmasságot, amelyet a törvény is előír, és a törvény is úgy rendelkezik, hogy a 15 fős osztályokat is teljes osztályonként is meg lehet nyitni abban az esetben, ha ezek kisebbségi tannyelvű osztályok. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal kisebb számú diákkal is megnyílnak ezek az osztályok.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
2023.06.05 - 09:08
A Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei helyi szervezetének szervezésében alkalmi műsort tartottak vasárnap délelőtt a n
A nemzeti összetartozás napja Óbecsén
2023.06.05 - 08:08
Vasárnap Királyhalmán a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban, illetve a templomkertben ünnepelték meg a magyar ö
Királyhalmán megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról