Ugrás a tartalomra

Az Európai Filmek XX. Nemzetközi Fesztiválja Palicson

Habár a palicsi filmfesztivál központi része július 13-án ünnepélyes megnyitóval, az idei Lifka-díjak átadásával és filmvetítéssel kezdődik a palicsi Nyári színpadon, a fesztiválhoz kötődő egyes programrészek már július másodikától kezdve zajlanak Szabadka központjában. Egyebek mellett erről is beszámolt Dejan Zvekić, a palicsi filmfesztivál kommunikációs igazgatója, valamint Petar Mitrić, a fesztivál egyik szelektora.

Mint elmondták, erre az időszakra a város szinte mozivá változik, hiszen Szabadka főterén az elmúlt tíz év (amióta a rendezvény európai irányultságú lett) győztes filmjeit vetítik, egészen az idei fesztivál kezdetéig. Megtekinthetjük egyebek mellett Az ördög éve cseh, a Kontroll magyar, a Lazarescu úr halála román, a Sírtól sírig szlovén, valamint az Esküvő után dán produkciót, akárcsak a Libanoni keringő izraeli–német–francia animációs filmet. A szervezők hozzáfűzték, hogy a nyári mozi ilyen formáját az elkövetkező években is programba iktatnák.

Ugyancsak másodikától kezdve a Szabadegyetem Eurocinema mozitermében is vetítések lesznek. Ötödikéig 17 és 19 órakor az Európa és a kereszténység programészbe sorolt filmeket nézhetik meg az érdeklődők. Erre a mediolanumi (milánói) ediktum 1700 évének megpecsételése alkalmából kerül sor. Itt többek között Luis Buñuel, Ingmar Bergman és Ken Russel filmjeit láthatjuk.

Hatodikán és hetedikén, ugyancsak az Eurocinemában 19 órakor az idei Underground Spirit díjas (a független filmhez való hozzájárulás) Buharov fivérek alkotásait vetítik, nyolcadikától fogva 17 és 20 órai kezdettel pedig az idei Lifka-díjasok, Emir Kusturica és Nyikita Szergejevics Mihalkov alkotásait.

A fesztivál központi részét megelőző napon, azaz tizenkettedikén, a főtéren 21.30-kor, a Nomus fesztiválzenekar a Hitchock: Psycho filmzenéjének kamarazenekarra szóló változatát adja elő élőben, negyedórás minikoncert keretében, utána pedig egy igazi kuriózuma kerül sor, Hitchcocknak A titokzatos lakó című – 1926-os, de a brit filmintézet által digitalizált – filmje tekinthető meg.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a fent említett programrészekre díjtalan a belépés, akárcsak az filmfesztivál mindegyik kísérőprogramjára, és idén lesznek fesztiválos buszjáratok. A rendezvényre egyébként 150 vendéget és 200 akkreditált újságírót várnak, a 19-én kezdődő filmakadémiának egyik előadója pedig minden bizonnyal Jim Sheridan lesz, aki például az Apám nevében, A bunyós és a Pénzed vagy életed filmet rendezte.

 A fesztivál költségvetésének alakulása

 Az elmúlt időszakban lapunk is beszámolt arról, hogy a Szabadegyetemnek mint a fesztivál végrehajtó producerének a köztársasági támogatások drasztikus csökkenésével kellett számolnia, ezek után pedig újabb párbeszédre került sor, és sikerült a költségvetést valamelyest feltornászni. Az újabb fejleményeket e téren Blažo Perović, a Szabadegyetem igazgatója ismertette:

– A fesztivál finanszírozását illetően a köztársasági művelődési minisztertől ígéretet kaptunk, hogy az előzőleg odaítélt egymillió-háromszázezer dinár mellé további támogatást kapunk, összesen tehát hatmillió-háromszázezer dináros pénzösszegre számítunk a művelődési minisztériumtól. A szerződés aláírására viszont mindeddig még nem került sor, és azt sem tudni egyáltalán, mikor jutunk ezekhez a pénzekhez, mivel egy új szabályzat értelmében július 15-éig semmilyen rendeletet nem hozhatnak a támogatást illetően. Egyébként a szabadkai gyermekszínház-fesztivál ügyében ennél is rosszabbul jártunk. A befejezése után értesültünk arról, hogy csupán egymillió dinár köztársasági támogatást kap, a hatmillióhoz, azaz ahhoz az összeghez képest, amelyről korábban megegyeztünk. Ezek után a nyilvánosság közreműködésével még egymillió dinárt ítéltek oda, így a gyermekszínház-fesztivál jelenleg négymilliós veszteséggel küzd, amelyet a városi önkormányzattal és a támogatókkal igyekszünk kiegyenlíteni. Mindkét fesztivál esetében hangsúlyoznom kell, hogy talán soha nem számíthattunk ennyire a város és a tartomány támogatására, mint ebben az évben. A tartomány jelentős összeget nyújtott a felszerelést illetően is. Ami a filmfesztivált illeti, reményeink szerint tehát sikerül megközelítenünk a tavalyi költségvetést, habár az eurós árfolyam és a költségek emelkedése (repülőjegy, elszállásolás stb.) nem kedvez, ráadásul a technika fejlődését is követnünk kell. Idén már csupán két film érkezett 35mm-en, a többi digitálisan. Ennél fogva a Szabadegyetem egy új vetítőgépet vásárolt, amelyet a Jadran színpadon szerelünk fel, míg a Nyári színpadon kölcsönzött géppel oldjuk meg a vetítést – mondta.

Szerző (Forrás)
Lukács Melinda, Magyar Szó
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP