Ugrás a tartalomra

Az együttélésnek nincs alternatívája

Az idén szerényebb körülmények között, de megünneplik a tolerancia nemzetközi napját Topolyán. Egeresi Sándor tartományi képviselőt a védnökségével elindított toleranciadíjról, és a toleranciatáborokról és mindenekelőtt magáról a tolerancia fogalmáról kérdeztük.

– A toleranciáról el kell mondani, hogy egy olyan kérdés, olyan életvitel, amelyről megoszlanak a vélemények. Vannak olyanok, akik a toleranciáról beszélnek, és vannak olyanok, akik hisznek benne. Én hiszek a toleranciában, egymás jobb megismerésében, a különbözőségek elfogadásában, a békés együttélésben.

Vannak, akik azt mondják, ha az ember a toleranciát hirdeti, akkor veszít a nemzeti önazonosságából, ez sem igaz, hiszen én is büszke magyar ember vagyok, azzal, hogy a párbeszéd, a megértés híve is vagyok, nemcsak az egymásra utaltságra hívom fel a figyelmet, hanem a magyarság együvé tartozására is. Vajdaságnak ez a sokszínűsége, ami még megmaradt, ezt meg kell őriznünk, és óvnunk kell, mert ez a lényeg, nem az egymás mellett élés, hanem az együttélés.

Az elmúlt években november 16-án ünnepség keretében adták át a toleranciadíjakat itt Topolyán, az idén hogyan jegyzi a jeles napot a város?

2007-ben első toleranciatábort követően született a toleranciadíj ötlete. A toleráns együttélést Vajdaság arculatának tartom. Topolya az egyik legbékésebb közössége Vajdaságnak, és ideális helyszínnek tartottam, persze részt játszott benne az is, hogy én is topolyai vagyok, de az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a topolyai polgárok legnagyobb része is magáénak vallja a toleranciatábort. Ennek folyatásaként gondoltuk ki, hogy azok, akik nemzetközi, szerbiai szintén tesznek a tolerancia megvalósulásáért, az európai szellemiségért, azokat díjazzuk. Doris Pack, a megboldogult dr. Vojin Dimitrijević, Szili Katalin, Bojan Pajtić, Mirjana Karanović, posztumusz Srđan Aleksić, valamint Dinko Gruhonjić is a díjazottak között volt. Emellett a fiatalokkal találkoztunk, programot szerveztük, pályázatot hirdettünk a tolerancia napjának alkalmából. Most visszafogottabban emlékezünk meg erről a napról, de akik szívükön viselik a toleranciatábor sorsát, ezt megteszik. A Tájékoztatási Közvállalat szerb és magyar nyelvű műsort készített, ma pedig a tábor házigazdáival, az aktív topolyai fiatalokkal lesz egy találkozó, ahol majd elemezzük az elmúlt éveket, és a jövő évi tábor körül induló aktivitásokról is szót ejtünk, úgy beszéltük meg, hogy a fiatalok alakítják elsősorban a programját.

Szeretném elmondani azt is, hogy már az idei tábor ideje alatt olyan szóbeszéd is szárnyra kelt, hogy nem lesz többé toleranciatábor, most szeretném nyomatékosítani, hogy lesz, bízom a tartomány támogatásában, a brüsszeli, a Duna régióbeli barátainkban is, a lelkes fiatalokban, tehát jövőre is lesz toleranciatábor Topolyán, amelynek előkészületei a mai nappal megkezdődnek – nyilatkozta Egeresi Sándor.

A tolerancia nemzetközi napja alkalmából az Express Channel kábeltelevízió mai műsorában a tartományi képviselő topolyai középiskolásokkal beszélget a témáról. A magyar műsor 16.30-kor, a szerb nyelvű 17.30-kor kezdődik, az ismétlésre 19.30-kor, illetve 20.30-kor kerül sor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, H. E
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks