Ugrás a tartalomra

Az ártatlanul kivégzett magyar áldozatokra emlékeztek Újvidéken

Mindenszentek napjára emlékeztek ma Újvidéken. Az 1944-45-ben kivégzett ártatlan magyar áldozatokért a katonatemetőben mondtak imát a megjelent polgárok.

Az újvidéki Futaki úti temetőben 25 évvel ezelőtt volt az első megemlékezés az ártatlan magyar áldozatokról. Akkor rövid időn belül el is tüntették a felállított kereszteket. A mostani megemlékezést már más körülmények közepette tartották meg.

„Azóta, hogy az a 13. itt maradt, nem állítunk újabb nagy keresztet, hanem azért küzdünk, hogy felállítsunk, felépítsük vagy a magyar állam vagy a szerb állam vagy mind a kettőnek a segítségével a Makovecz Imre által ide tervezett emléktornyot” – mondta Matuska Márton publicista.

Nyitott párbeszédet folytatva kell elfogadnunk a legkimagaslóbb humán értékeket. Az elhunytak pedig példaképként kell szolgáljanak a mindennapjainkban – mondta felszólalásában Erhárd Róbert újvidéki plébános. „Azok az emberek a mi testvéreink és családtagjaink akikről a mai napon megemlékezünk és imáinkba foglaljuk, ők legyenek számunkra példaképp, hogy tudjunk harcolni az igazságért, az egyenességért, becsületességért, magyar vallásos öntudatunkért.”

A megemlékezésen a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője mondott beszédet. „Azok az emberek, akikre itt emlékezünk, ugyanúgy a nemzet mártírjai, mint az aradi vértanúk, mint Batthyány Lajos és a magyar történelemben, a több mint ezeréves magyar történelemben számos mártírjai. Ilyen hely illeti őket meg a magyar történelemben, hiszen bátran mentek a halálba, és azért fosztották meg őket életüktől, mert magyarok voltak.”

Az újvidéki vérengzésekről szinte alig maradt fenn néhány dokumentum. Csupán valamivel több, mint 300 újvidéki áldozat lett eddig azonosítva.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát