Ugrás a tartalomra

Az államfő kiírja a rendkívüli parlamenti választásokat

Az alkotmánnyal összhangban írom majd ki a választásokat – jelentette be Tomislav Nikolić szerb elnök, miután Ivica Dačić miniszterelnök és Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes átadta neki a kormány választás kiírására vonatkozó, indoklással ellátott indítványát. A választásokat valószínűleg szerdán írják ki.

A megbeszélés témája a rendkívüli parlamenti választás kiírásáról szóló döntés volt. Átadták az államfőnek a szerb kormány indítványát, amely a parlament feloszlatására és a parlamenti választások kiírására vonatkozott.

Tomislav Nikolić államfő azt mondta: „Holnap nyilatkozok majd, ugyanis a kormány azt szeretné, hogy minél előbb megoldjuk ezt a gondot. Szinte mindegyik frakció a Szerbiai Parlamentben azt szeretné, hogy a választásokat minél előbb megtartsuk.”

A dokumentum szerint a jelenlegi kormány 2012 júliusa és 2014 januárja között számos jelentős eredményt ért el, a választásokra pedig azért van szükség, hogy a megkezdett reformokat és a kitűzött célokat minél gyorsabban meg lehessen valósítani.

„A kormány az eddigi időszakban sok mindent tett, a kitűzött célok közül sokat megvalósított. Az egyik legfontosabb az Európai Unióval való tárgyalások megkezdése, és volt egy kormányátalakítás is. Úgy vélem, hogy jól gondolják azt, hogy először le kell ellenőrizni Szerbia lakosainál, mit is gondolnak a kormány legitimitásáról” – mondta az államfő.

A szerb kormány mandátumát megszüntették, így feloszlatta magát. Így csak a folyamatban lévő ügyekkel foglalkozhat, törvényeket nem hozhat meg. Nem helyezhet köztisztviselőket az állami szervekbe. Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter: „Mi természetesen mindent tovább csinálunk, semmi sem áll meg, az uniós csatlakozási tárgyalások sem. Mindent tovább csinálunk, ami az ügyvezetői kormányzás alatt szokás, amíg nem alakul meg az új kormány.”

Az államfőnek legkésőbb szerdán ki kell írnia a választásokat, hogy azokat március 16-án, a belgrádi helyhatósági választással egyidőben tarthassák meg.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről