Ugrás a tartalomra

Ashton nem kételkedik Vučićban

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője bizakodó Szerbia EU-s csatlakozásával kapcsolatban

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn Tomislav Nikolić államfővel és Aleksandar Vučić kormányfővel tárgyalt Belgrádban. A szerb kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője megjegyezte, hogy azért látogatott Szerbiába, hogy személyesen gratuláljon a választási eredményekhez.

– Nagy öröm Szerbiát az EU felé vezető úton látni, és tudni, hogy a szerb kormányban mindenki az integráció mellett áll, mivel ez a sikerbe vezető út. Az EU azt üzeni majd mindenkinek, hogy Szerbia befektetésre jó ország, és az EU segíteni akar Szerbiának – mondta Ashton, és annak a véleményének adott hangot, hogy Szerbia integrációja nem tart majd sokáig.

A kérdésre, mely szerint reális-e, hogy Szerbia 2018-ig befejezze a csatlakozási tárgyalásokat, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt válaszolta, hogy a szerbiai polgárok helyében nem kételkedne Aleksandar Vučić rekorddöntési kapacitásában. Ashton megjegyezte, hogy a mandátuma az év végén lejár, ám azt követően is követni fogja Szerbia sorsának alakulását.

A szerb kormányfő nagy megtiszteltetésnek nevezte az EU vezető diplomatájának látogatását.

– Neki köszönhetjük, hogy Szerbia most az EU-ba vezető úton halad, mivel a brüsszeli megállapodáskor helyt adott a szerbiai követeléseknek, és az EU-ban mindenkinél jobban érdeklődött a szerbiai álláspontok és igények felől – mondta Aleksandar Vučić.

A kormányfő elmondta, hogy a tárgyalás nem „bürokratikus” volt, hanem egyenesen beszéltek, és arra kérte az EU-t, hogy támogassa Szerbiát a gazdasági reformokban, amelyek, mint újfent megismételte, nehezek lesznek. A főképviselőt a továbbiakban tájékoztatta, hogy Szerbia júniusig meg kíván egyezni a Nemzetközi Valutalappal, valamint a Világbankkal egyezséget köt majd egy 250 millió dolláros támogatásról.

Vučić kiemelte, hogy Szerbia folytatja Pristinával a párbeszédet, amely bár nehéz lesz, bizonyos abban, hogy az albánok és ők is tisztában lesznek a valósággal, és reális döntéseket hoznak majd, és bejelentette, hogy Hashim Thaçival folytatandó párbeszédet személyesen vezeti majd, valamint lesznek olyan tárgyalások is, ahol mások, például Ivica Dačić is részt vesz.

– Esélyt látok arra, hogy Szerbia 2020-ra belépjen az EU-ba – ismételte meg a kormányfő.

Tomislav Nikolić államfő kabinetjének közleménye szerint az államfő a többi között Koszovóról is beszélgetett a főképviselővel. Kiemelik, hogy Nikolić kijelentette, Szerbia kész bármiről megállapodni az EU-val, de Koszovó függetlenségéről nem.

Szerző (Forrás)
dió, Magyar Szó
Többi hír