Ugrás a tartalomra

430 milliárd dinár infrastruktúra fejlesztésre

430 milliárd dinár infrastruktúra fejlesztésre

 A költségvetési módosításról vitáznak a szerbiai köztársasági parlamentben. A módosításra a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítése miatt van szükség. A költségvetési módosítást a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatják.

A kormány egy harmadik pénzügyi mentőcsomaggal készül a munkahelyek megóvása érdekében, emellett a gazdasági fejlesztésekre, a polgárok életszínvonalának növelésére, illetve nagyberuházásokra is több pénzt fordítanának.
257 milliárd dinárt tesz ki a szerb állam által biztosított harmadik gazdasági mentőcsomag, amely a koronavírus-járvány negatív hatásait orvosolja - közölte Siniša Mali. A szerb pénzügyminiszter hozzátette, hogy az előző kettő csomaggal együttvéve immár 8 milliárd eurót fordítottak erre a célra az elmúlt egy év során. Ezáltal pedig a polgárokat és a gazdaságot is egyaránt segítették. Jelentős összeget fordítanak az egészségügyi beruházásokra is, egyebek mellett az újvidéki covid-kórház kiépítésére, a szükséges eszközök beszerzésére és a vakcinagyártásra is. A nagyberuházásokra pedig minden eddiginél több pénz jut - mondta Siniša Mali.

„430 milliárd dinár csak az infrastruktúra fejlesztésre. Miért? Azért mert ez a gazdaság legnagyobb hajtómotorja. Nem tudunk hatással lenni a világgazdaságra és arra, hogy mikor fejeződhet be a tömeges oltás más országokban és, hogy mikor indul majd be ott a gazdaság. A mi költségvetésünkre azonban hatással lehetünk és arra a pénzösszegre, amit a büdzséből biztosítunk a közmunkákra, úthálózatok, vasútvonalak kiépítésére, illetve az egészségügyi infrastruktúra és minden egyébre, ami növeli a szerbiai polgárok életszínvonalát és természetesen tolja előre a GDP-t.”

A költségvetési módosítást a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatják, mondta a témával kapcsolatos felszólalásában Pék Zoltán.

„Elmondható, hogy az állam nem csak a gazdaságot, hanem a polgárokat is nagyban segíti. A környékünket és Európát tekintve egyetlen ország sem adott ekkora támogatást a polgárainak mint itt, éljenek akár az ország északi, vagy déli részén. A gazdaságot tekintve pedig a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások, tehát a teljes gazdaság támogatásban részesült, illetve az ország polgárai is.”

Az ülésen a Szerbia 2025 elnevezésű projektről is szó esett, amelytől az ország jelentős gazdasági fellendülését várják a szakemberek. A jelentős infrastrukturális és gazdasági befektetéseket tartalmazó tervek megvalósítása összesen 14 milliárd euróba kerülhet.

 

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks