Ugrás a tartalomra

VUČIĆ: Mogao bih da postanem premijer za 48 sati

Jeftinije od izbora

Beograd - Rekonstrukcija Vlade Srbije biće završena do 27. jula, najavio je juče na konferenciji za novinare prvi vicepremijer i lider SNS Aleksandar Vučić. Odgovore na pitanja o personalnim rešenjima i konkretnim imenima je izbegao, ali je istakao da će promene biti „obimne, temeljne i sveobuhvatne“ što se tiče kadrova iz redova naprednjaka i da će „takvu vrstu odgovornosti zahtevati i od koalicionih partnera“.

„Neću ocenjivati rad ministara iz redova koalicionih partnera, ali ću ukazati u direktnim razgovorima sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem šta su bili slabi rezultati u prethodnih godinu dana u svim sferama“, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je tačno da će se razdvojiti Ministarstvo finansija i privrede na dva resora, prvi potpredsednik Vlade je naglasio da on to nije tražio i da poštuje koalicioni sporazum.

O navodima da se SAD protive održavanju vanrednih izbora u Srbiji, Vučić je prokomentarisao da „ne zna da li je neko izbore od drugih zemalja protiv ili za“, kao i da ga to ne zanima, jer „izbori su unutrašnja stvar Srbije i volje njenih građana“.

„Pre nešto manje od godinu dana obećali smo da ćemo ispuniti nekoliko ključnih ciljeva, a jedan od njih je dobijanje datuma od EU. Srbija je dobila zeleno svetlo za pregovore, koji će početi najkasnije do kraja januara. Ako hoćete, možete da kažete da je datum 31. januar.

Ulazak u EU i dobijanje datuma, međutim, neće rešiti sve naše probleme“, naglasio je Vučić. Prema njegovim rečima, upravo zato prioritet Vlade Srbije u narednom periodu biće na „našem radu, našoj ekonomiji, a ne na našoj politici, i to će biti glavna promena“.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže za Danas je rekonstrukcija Vlade u ovom trenutku „daleko jeftinija od raspisivanja izbora“. Na pitanje da li očekuje da bi nakon rekonstrukcije na čelu Vlade mogao da se nađe Aleksandar Vučić, naš sagovornik ističe da bi to bio „preveliki zalogaj“ i da bi to menjalo prirodu koalicionog aranžmana.

„Prijatno sam iznenađen što će rekonstrukcija biti završena u kratkom roku, jer nisam to očekivao pre jeseni. Nadam se da te promene neće biti samo personalne i šminkerske, već da će biti obimne i da će se uspostaviti novi kriterijumi rada“, objašnjava Stojiljković.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je juče da njegov URS neće žrtvovati one koji dobro rade, niti će štititi neradnike, ali će analizirati rad svih - od direktora, državnih sekretara do ministara. „Verica Kalanović, Suzana Grubješić i ja smo najbolje što URS ima. Zadovoljan sam radom i Suzane i Verice, ali ne i radom pojedinih državnih sekretara i direktora koji će sigurno biti smenjeni. Imena neću da spominjem dok se razgovori o rekonstrukciji, koji počinju u subotu, ne završe“, istakao je Dinkić, dodajući da je bilo dosta propusta u radu Vlade.

Portparol SPS Đorđe Milićević naveo je da najnovija razmena poruka na relaciji socijalisti - naprednjaci nisu znak političke nestabilnosti Vlade. „Za sada je važno da je SPS za sistemsku rekonstrukciju, a ne kozmetičku, važno je da zajedno definišemo kriterijume i da rezultati moraju da budu jedino merilo kojim treba da se rukovodimo“, naglasio je Milićević

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović odbacio je mogućnost da demokrate uđu u Vladu bez izbora, poručivši da oni neće biti „ničija zakrpa“. DS smatra da je najavljena rekonstrukcija „šminkanje starice i zapušavanje rupa“.

Šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju Dušan Petrović rekao je da je „pitanje rekonstrukcije stvar drugog, trećeg ili petog reda“ i da je pitanje da li je moguće napraviti nov politički dogovor. „Snažno se zalažemo da otvorimo debatu o tome i ZZS je spremna da bude vrlo konstruktivna“, rekao je Petrović.

„Air Serbia“

U narednom periodu očekujem da će biti rešen problem Jata i da će uskoro biti potpisan ugovor sa kompanijom Etihad. Doći će i do novog brendiranja, tako da ćemo se sa ponosom moći hvaliti kompanijom Air Serbia, koja će raditi mnogo bolje od Jata - kazao je Vučić.

Privatizacije

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare najavio da će do 27. jula biti završena još najmanje dva, a možda i tri predmeta od 24 sporne privatizacije na koje je ukazala EU, a da će do kraja ove godine svih 24 predmeta biti u potpunosti završena.

Szerző (Forrás)
Danas, B. Cvejić, M. R. Milenković
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP