Ugrás a tartalomra

Várady Tibor: Nem lehet nyelvi őrjárattal ösztönözni a nyelvtanulást

Várady Tibor, a nemzetközi jog professzora szerint természetes az, hogy a kisebbségeknek ismerniük kell a többségi lakosság nyelvét, de erre senkinek sem kell őket kényszerítenie, hanem az embereknek maguknak kell a nyelvet tanulniuk a nemzeti tanácsok és az iskolarendszer segítségével.

„Nem hiszem, hogy a nyelvtanulást ösztönözni lehetne egy politikai párt által szervezett nyelvi őrjárattal. Sokkal természetesebb, hogy ebben a nemzeti tanács segítsen a szerbiai iskolarendszerrel együttműködve, mert az iskolákban oktatják a többségi nemzet nyelvét, és úgy vélem, Vajdaság legnagyobb részében a magyarok meglehetősen jól beszélnek szerbül, ott pedig, ahol nem, javítani kell ezen” – jelentette ki Várady.

Szavai szerint kissé torz a szerb nyelvet nem ismerő kisebbségiek számáról kialakult kép. „Ezek az adatok nem drámaiak, de minden vajdasági magyarnak abszolút érdeke, hogy beszéljen szerbül. Ez teljesen normális, és így gondolja a Magyar Nemzeti Tanács is” – mondta Várady Tibor, s hozzátette, a múlt század kilencvenes éveiben kiderült, hogy azokon a területeken, ahol nagy többségben él a magyarság, a magyarok egy része rosszabbul beszél szerbül.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt