Ugrás a tartalomra

Várady: Nem valószínű egy olyan ítélet, amely szerint genocídium történt Horvátországban

„Kevéssé valószínű”, hogy a nemzetközi bíróság olyan ítéletet hozna, amely szerint az 1990-es évek háborúi idején népirtás történt Horvátországban – jelentette ki Várady Tibor, Szerbia képviselője a Bosznia elleni perben a nemzetközi bíróság előtt.

„Számomra nagy meglepetés volna, ha nem kapna negatív minősítéseket az egyik és a másik fél is. Azonban úgy vélem, hogy a kiegyensúlyozott ítélet végül csillapítani fogja a kedélyeket” – mondta Várady a Politikai napilap vasárnapi kiadásának adott interjújában.

Értékelése szerint „nem kétséges”, hogy Horvátországban háborús bűnök és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények történtek, de szerinte az ítélet meghozatalakor a hágai törvényszék lesz az igazságügyi bíróság „fő támasza”, a hágai törvényszék pedig senkit sem ítélt el a horvátországi genocídium vádjával.

Szerinte a nemzetközi igazságügyi bíróság valószínűleg egységes döntést hoz, amely magába foglalja majd Horvátország és Szerbia egymás elleni népirtásra vonatkozó vádját.

Azzal kapcsolatban, hogy Sonja Biserko, a szerbiai Helsinki-bizottság elnöke kritizálta azokat a sajtóorgánumokat, amelyek közölték, hogy szerepel Horvátország tanúi között a Szerbia elleni népirtási ügyben, Várady azt mondta, hogy a beadványok, beleértve a tanúkról szólóakat is, elvileg nem tartoznak a nyilvánosságra egészen a szóbeli meghallgatásig.

Hozzátette, Sonja Biserko ugyan tanúskodhat arról a légkörről, amely Szerbiában uralkodott a háború idején, de nehezen lehetnek olyan értesülései, amilyeneket a „közvetlen tanúktól kérnek”, hiszen „nem volt sem áldozata, sem elkövetője, sem pedig szervezője” a bűncselekményeknek.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Beta
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán