Ugrás a tartalomra

Usvojen predlog skupštinskog budžeta, 18,7 miliona evra za 2014.

Administrativni odbor usvojio je danas predlog skupštinskog budžeta za 2014. koji predviđa da će troškovi parlamenta u sledećoj godini biti 2,137 miljardi dinara, što je oko 18,7 miliona evra. Taj iznos je manji za 300 miliona dinara od predloga koji je prvobitno juče predstavljen na odboru.

Tada je odloženo izjašnjavanje i zatraženo da se taj predlog dodatno razmotri zbog ušteda, a za oko 96,5 miliona dinara veći od limita koji je odredio ministar finansija Lazar Krstić - 2,041 milijardi dinara.  Predlog skupštinskog budžeta za 2014. manji je za oko 16 miliona dinara u odnosu na ovogodisnji budžet parlamenta.

Prvobitno je planirano da u 2013. budžet parlamenta bude 2,279 milijarde dinara ali je ovogodišnjim rebalansom budžet smanjen za 120 miliona dinara na 2,153 milijarde dinara.  I vlast i opozicija složili su se da je predlog skupštinskog budžeta za 2014. koji je danas predstavljen mnogo bolji u odnosu na jučerašnji, ali su članovi odbora iz opozicije upitali da je li je smanjenje od 300 miliona dinara u odnosu na juče realno i gde su te uštede.

Član odbora iz Demokratske stranke Nenad Konstantinović upozorio je da se budžet priprema napamet i upitao kako je juče tih 300 miliona dinara bilo neophodno, a danas nije.  Konstantinović je upitao zašto su za 45 miliona dinara veća sredstva za plate zaposlenih u stručnoj službi parlamenta, da li je predviđeno uvećanje broja zaposlenih u stručnoj službi, i po kom osnovu je 47 ljudi zaposleno u 2013. godini.

Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić iz Srpske napredne stranke kazao je da su po sistematizaciji radnih mesta u stručnoj službi iz 2011. predviđena 203 radna mesta sa 536 zaposlenih, a da trenutno u stručnoj službi parlamenta radi 403.  

Konstantinović je kazao da ne vidi razlog zašto bi parlament plaćao Radio-televiziji Srbije za televizijske prenose sednica Skupštine ako će se, kako je najavljeno, javni servis finansirati iz budžeta.

Član odbora iz Liberalno demokratske partije Bojan Đurić kazao je da se nada da kada je reč o predlogu budžeta koji je za 300 miliona dinara manji u odnosu na jučerašnji to nisu virtuelna smanjenja i da neće morati da se u 2014. radi rebalans zbog pogrešnih procena.

Đurić je kazao da je neralno da se za putovanja poslanika u zemlji u 2014. predvidi 89 miliona dinara kada je skupština za to u 2013. do sada potrošila 84 miliona od ukupno planiranih 86 miliona dinara.  Prema rečima zamenika sekretara parlamenta Radoslava Vujovića, uložen je trud da se smanje stavke u predlogu skupštinskog budžeta u odnosu na juče predstavljen predlog i to na pozicijama za stručnu službu.

Vujović je kazao da su sredstva za službena putovanja zaposlenih u stručnoj službi smanjena sa prvobitnih 22,85 miliona dinara na 18,85 miliona, za stručne usluge sa 27,640 miliona dinara na 18 miliona dinara, za kapitalno održavanje zgrade sa 235 miliona dinara na 125 miliona dinara, za projektno planiranje sa 41,4 miliona na 25,4 miliona dinara, i za administrativnu opremu sa 140 miliona na 100 miliona dinara.

Vujović je naveo da su u 2014. uvećana sredstva za plate u stručnoj službi zbog napredovanja u karijeri koje povlači i veću platu, i za prekovremeni rad.

Szerző (Forrás)
Blic, Beta
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt