Ugrás a tartalomra

Újabb mérföldkő a hulladékgazdálkodás terén

Újabb mérföldkő a hulladékgazdálkodás terén

Három új hulladékgyűjtő központot nyitott a Szabadkai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. Vajdaságban, Zentán, Magyarkanizsán, Topolyán, valamint a saját békovai telephelyén is nyílt egy új hulladékudvar, ahová a polgárok elvihetik a már szükségtelenné vált dolgokat.

Hogy pontosan milyen jellegű hulladékok adhatóak le ezekben a gyűjtőközpontokban, és miből mennyi a limit, arról Gligor Gellért nyilatkozott lapunknak. A kft. igazgatója egyéb hulladékgazdálkodási fejlesztésekről is beszélt.

A hulladékgyűjtő központok megnyitása a projektum szerves része volt a központi komplexum beindítása után, ezeknek a hulladékudvaroknak ugyanis az a lényegük, hogy a polgárok az otthoni lomtalanítás után tudják hová ingyen és bérmentve bevinni a háztartási hulladékot — mutatott rá Gligor Gellért. Mint mondta, vannak veszélyes, illetve veszélytelen komponensű hulladékok, és hogy pontosan mi adható le, arról tájékoztatják a polgárokat.

— A vállalat a tavasszal kapta meg az engedélyt a tartományi környezetvédelmi titkárságtól a hulladékudvarok megnyitására. Első körben Zentán, Magyarkanizsán és Topolyán létesültek hulladékgyűjtő központok, valamint egy a békovai telephelyen. A következő időszakban pedig Csókán, Törökkanizsán és Kishegyesen is megnyílnak a hulladékudvarok. Az ezekbe a központokba bekerülő hulladék nagy része átkerül a hulladéklerakó békovai központi üzemébe, de a veszélyes komponensű hulladékot, mint például a használt motorolajat egy bizonyos mennyiség után átveszi a megfelelő akkreditációval, engedélyekkel bíró hulladékfelvevő. A hulladék veszélytelen része pedig, például a zöld lombhulladék vagy a műanyag, a papír, a karton, a központi üzemben átesik a másodlagos válogatáson. A nyáron egy mobil hulladékbegyűjtő került Csantavérre, ezt a tartományi környezetvédelmi titkárság pályázatának köszönhetően alakíthattuk ki, az augusztusi és a szeptemberi periódusban különböző struktúrájú hulladékokból itt csaknem 2 tonna gyűlt össze. Ennek a hulladékudvarnak az előnye, hogy szállítható és zárt szerkezetű, így a szelektáltan bedobott hulladékhoz illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

A hulladékudvarokban meghatározták, milyen típusú hulladékokat adhatnak le a polgárok. Erről az érintett községek területén szórólapokkal értesítik a lakosságot, de a vállalat honlapján (www.deponija.rs) is található részletes leírás, magyar nyelven is. Sőt, hulladéktípusok szerint megszabták a leadható mennyiséget is.

— A limitekre azért van szükség, mert a veszélytelen, illetve a veszélyes anyagok hirtelen fölhalmozódása a vállalatnak is rendszerbeli operációs munkaműveleti gondokat okozhat. Továbbá ezt a lehetőséget a polgárok igényeihez alakítottuk. Egészen biztos, hogy ezeket a mennyiségeket egy átlagos háztartás nem fogja meghaladni, viszont így nem történhet meg az, hogy a jogi személyek által keletkező hulladék is ide kerül. A mennyiségek esetében ki kell emelni, hogy például a zöldhulladékból minden mennyiséget átveszünk. A régióban keletkező szemét csaknem fele organikus, ennek jelentős része a lombhulladék. Tervben van továbbá egy olyan projektum is, amely ha majd beindul, akkor a polgárok egy harmadik kukába külön gyűjthetik az organikus hulladékot, mely szintén az átrakóállomásokra, illetve utána a központba kerül, hogy feldolgozzák.

A hulladékgyűjtő központok keddtől szombatig mindennap 9 és 17 óra között tartanak nyitva, vagyis többé már nem kell kivárni a félévente szervezett lomtalanítási akciókat. Augusztus 7-e óta a három község területén 6,35 tonna hulladékot adtak le a polgárok, ebből a legtöbb a ruházat, a papír és a kartonhulladék volt, valamint bútorok és matracok.

— A hulladékudvarok megnyitásának célja az illegális szemétlerakók felszámolása. Illetve, hogy kontrollált formába, rendszerbe helyezzük, és felügyelve végezzük a hulladékgazdálkodást. Amikor ugyanis a hulladék bekerül a rendszerbe, akkor az már biztos, hogy nem az illegális szeméttelepeken köt ki, és ezzel is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy az illegális szeméttelepeken levő hulladék mennyisége csökkenjen. Komolytalan ígéret lenne azt mondani, hogy teljes mértékben meg lehet szüntetni ezt a gondot, a környezettudatosság címén sajnos még van hová fejlődni. És ez a kérdés alapjában polgárfüggő.

A kft. munkáját is jelentősen leegyszerűsítené, ha már eleve szelektíven érkezne a vállalat telephelyére a hulladék. Palicson már bevezették a kétkukás rendszert, de hogy Szabadka többi részén ez mikor történik meg, abban elsősorban a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat az illetékes.

— A községi önkormányzatok, illetve a városi képviselő-testületek elfogadták a hulladékhatározatot. Itt a munkaszervezés miatt technikailag definiáltuk azt, hogy kinek mi a feladata. A kommunális közvállalatok összegyűjtik a hulladékot, ahogyan eddig is, viszont a kezelés és az elhelyezés a Szabadkai Regionális Hulladéklerakó és Hulladékgazdálkodási Kft. feladata. Tudni kell, hogy a projektum azt irányozta elő, hogy kialakítjuk a kétkukás rendszert, hogy megtörténjen a hulladék primáris otthoni szelekciója. Fontos, hogy ez mihamarabb az egész régiónkban megvalósuljon.

Az idén januárban Csóka községben, aztán Kishegyesen és Palicson indult el a kétkukás rendszer. Ez annyit tesz, hogy Palics esetében a kék színű kukákból kéthetente gyűjti az újrahasznosítható hulladékot az illetékes közvállalat.

 
A szelektált hulladék engedélyezett fajtái: papír- és kartoncsomagolás, műanyag és PET, üvegcsomagolás, fémcsomagolás, ruházat, textil (matracok és hasonló, kivéve a szőnyegeket), nagy méretű háztartási hulladék, veszélyes anyagok maradványait tartalmazó csomagolás, kábelek, elektromos és elektronikai hulladék (háztartási gépek, számítógépek és hasonlók), hulladék gumi, építési hulladék a háztartásból, fa, biológiailag lebomló hulladék, elhasznált akkumulátorok és elemek, fénycsövek, fluorozott-klórozott szénhidrogéneket tartalmazó kiselejtezett berendezések (hűtőberendezések), használt motorolaj, étkezési olajok és zsírok, festékek, tinták, ragasztók és gyanták, tisztítószerek, külön nem meghatározott települési hulladék.
Nem átadható hulladék: összekevert hulladék, orvosi és gyógyszerészeti hulladék, kémiailag veszélyes és káros hulladékok, azbesztet tartalmazó anyag, fékolaj, veszélyes gyúlékony hulladék, fegyverek és fegyveralkatrészek, folyékony hulladék (a felsoroltaktól eltérő), robbanószerkezetek beleértve a tartályokat, melyekben túlnyomásos gázokat vagy olajszármazékokat tartottak, vegyes települési hulladék, ionizáló sugárforrást tartalmazó hulladék, régi járművek, termelési tevékenységből származó hulladék (jogi személyek), hűtőolaj a fémmegmunkálásból, vágóhídi hulladékok és elhullott állatok tetemei, összekevert hulladék, olyan hulladék, amelynek a raktározása nem megoldható.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Kartali Róbert
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP