Ugrás a tartalomra

U brazdama i subvencije

I u štedljivom budžetu predviđeni su brojni podsticaji za poljoprivredu i u ovoj godini. Ostaju isplate po hektaru, "pokriveni" i seme, dizel gorivo, veštačko đubrivo...

BROJNE pogodnosti, popusti i subvencije ove godine očekuju ratare koji planiraju da zasuču rukave i unaprede proizvodnju. Ali, ovo je, bar prema nezvaničnim najavama iz Ministarstva poljoprivrede, poslednja godina u kojoj se novac iz budžeta deli i po socijalnom principu.

Naime, godinama su poljoprivrednici dobijali novac po hektaru, bez obzira na prinos, uloženi trud i činjenicu da li je zemlja, uopšte, pogodna za gajenje određenih poljoprivrednih kultura - suncokreta i kukuruza. Od naredne godine će poljoprivrednici morati da testiraju kvalitet zemlje, donesu račune da su, zaista, i posejali i, na kraju, imali prihod, kako bi država nastavila da im daje novac.

- Uvažili smo posledice loše tržišne godine za većinu poljoprivrednika, kao i njihove zahteve - kaže Dragan Glamočić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. - Ostaju subvencije za registrovane poljoprivrednike u iznosu od 12.000 dinara po hektaru, kao prošle godine, ali smo uveli velike i značajne novine.

Poljoprivrednici će, za razliku od prošle godine, osim dizel goriva, dobiti i po 6.000 dinara kada donesu račune kojima su platili seme i mineralno đubrivo. Dobrim subvencijama moći će da se nadaju samo oni koji imaju projekte, ideje, planove za razvoj i izlazak na tržište. Većina subvencija je povećana, pa će tako uzgajivači ovaca i koza umesto 4.000 sada dobijati 7.000 dinara po grlu. Za krmaču će dobijati 5.000, umesto dosadašnjih 4.000 dinara. Veliki novac namenjen je stočarima, ali i pčelarima, kao i vlasnicima ribnjaka.

VINO, MED I MLEKO MALOJ pomoći mogu da se nadaju i vinari, koji će dobiti dva miliona dinara za unapređenje kvaliteta vina i rakije. Za nabavku opreme u sektoru mesa, mleka, voća, povrća i grožđa namenjeno je 80 miliona dinara. Poljoprivrednici bi trebali da razmisle i o organskoj proizvodnji, jer mogu da se nadaju subvencijama u iznosu od 93 miliona dinara! Pčelari će, pak, dobiti 230 miliona dinara (500 dinara po košnici). Dosta novca otići će i na stručna usavršavanja, a 120 miliona dinara za sprovođenje odgajivačkih programa.

Ovakvim načinom subvencionisanja, veruju u Ministarstvu poljoprivrede, povećaće se produktivnost i proizvodnja u poljoprivredi.

- Ne odustajemo od ulaganja u razvoj, pa su obezbeđena sredstva za investicije, preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing, nabavku opreme za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća, kao i za podsticaj podizanja matičnih zasada - kaže Glamočić. - Uredbom je predviđen i nastavak finansiranja poljoprivrednih stručnih službi i mladih savetodavaca.

Poljoprivrednici će dobiti i regres za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje od 40 odsto. Mogu da računaju i na regres za troškove skladištenja u javnim skladištima u iznosu od 40 odsto troškova skladištenja.

- Videćemo šta nam subvencije definitivno donose, kada se pojave uredbe - kaže Dragiša Borić, ratar i stočar, iz Lukićeva kod Zrenjanina. - U svakom slučaju, bolje da dobijemo išta nego ništa. Neka samo isplate na vreme, makar i umanjeno. Ali, za nas poljoprivrednike bilo bi daleko bolje da nam robu plate prema našoj računici, odnosno ceni koštanja, sa nekom minimalnom zaradom. Kad bismo imali takvu, pravu cenu naših proizvoda, subvencije ne bismo ni tražili. Ovako, kad ih već ne možemo dobiti u onom iznosu, kakav dobijaju poljoprivrednici iz zemalja Evropske unije, zadovoljni smo i ovim.

BROJKE
* 12.000 dinara daje se poljoprivredniku po hektaru
* 6.000 dinara dobijaju seljaci za Đubrivo
* 40% popusta na skladiŠtenje i troŠkove

Szerző (Forrás)
Večernje Novosti, A. Krsmanović- N. Subotić
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját