Ugrás a tartalomra

Tibor Varadi pravi zastupnik CG na suđenju zbog KAP-a

PODGORICA - Crnogorska vlada pokrenula je danas proceduru za imenovanje Tibora Varadija za pravnog zastupnika te države u arbitražnom postupku pred sudom u Beču, koji su protiv Crne Gore podnele ruske Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC) i En plus grupa, zbog Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Vlada Crne Gore je, kako je saopšteno, formirala i Radnu grupu u arbitražnom postupku, a za predsednika tog tela imenovan je direktor Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović.

Kako se navodi, zadatak te radne grupe biće da prati sudski proces i koordinira aktivnosti logističke podrške advokatskom timu Crne Gore, u cilju stvaranja boljih pretpostavki za povoljan završetak tog sudskog postupka.

CEAC i En plus grupa tužili su u decembru prošle godine Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći ukupnu odštetu od 193 miliona evra. Te ruske kompanije su tužile crnogorsku vladu, zbog, kako je navedeno, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita tih kompanije u poslu sa KAP-om.

Vlada Crne Gore saopštila je ranije da su obe tužbe neosnovane, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

Stečaj u KAP-u je uveden 8. jula prošle godine, čime je ruski partner izgubio pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona evra, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čije je nastavljena agonije te nekada najveće crnogorske fabrike. Potraživanja poverioca KAP-a iznose više od 360 miliona evra.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić raspisao je 18. februara novi oglas za prodaju imovine te fabrike, po početnoj ceni od 28 miliona evra.

Prvi oglas za prodaju imovine KAP-a bio je raspisan 6. decembra, po početnoj cijeni od oko 52 miliona evra, ali nijedna ponuda nije bila zadovoljavajuća.

Konačnu reč o eventualnoj prodaji KAP-a, ipak, daće Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát