Ugrás a tartalomra

Teške reforme u javnom sektoru od 2014.

BEOGRAD - Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da deo teških reformi koji se tiče javnih preduzeća i zapošljavanja u državi mora da se otvori u 2014. godini. Radulović je rekao da neće biti tolerisanja nekompletnih ličnih karata, kao i da neće podneti ostavku na zahtev sindikata.

Ministar je rekao da mora da se prestane sa neodgovornim ponašanjem. "Moramo da se reformišemo, jer ako to ne uradimo sada dočekaćemo 2015. u istom blatu u kojem smo danas", rekao je Radulović novinarima u pauzi okruglog stola "Reforma tržišta rada-novo radno zakonodavstvo", koji organizuje Novi magazin.

Kometarišući podatak da je u javnom sektoru zaposleno preko 700.000 ljudi, ministar je napomenuo da je taj problem deo teških reformi, i da je za srpsku privredu ključno rešenje privredni rast koji otvara nova radna mesta.

"Ono što sprečava rast je loše poslovno okruženje, Zakon o radu, i ostali zakoni. To moramo da očistimo da bi dobili rast, a onda cemo moći da rešavamo pitanje viška zaposlenih u javnim preduzećima i drugim delovima državne uprave", rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, na nekim mestima u državi postoji manjak zaposlenih, primera radu u Poreskoj upravi ili radnim inspekcijama, dok na drugim mestima ima velikih viškova.

Radulović je kazao da 2014. godine to mora da se dovede u red, a u ovoj godini se radi na stvaranju pretpostavki koje treba da omoguće rešavanje tih problema.

Nećemo tolerisati nekompletne lične karte

Radulović je rekao da Ministarstvo privrede neće tolerisati pokušaje da se izbegne jednostavna obaveza dostavljanja kompletnih ličnih karti preduzeća. On je komentarišući navode preduzeća Elektromreža Srbije, koji nisu zadovoljni ocenom svoje "lične karte", rekao da je to još jedan primer potpuno neodgovornog ponašanja direktora javnih preduzeća koji smatraju da nisu odgovorni građanima Srbije za njihovo poslovanje.

"Nije pitanje da li su Elektromreže dobro preduzeće ili ne, da li pozitivno posluju ili ne, nego je pitanje da li su dostavili ličnu kartu sa svim podacima koje traži ministarstvo?!Da li su rekli ko su kupci, ko su dobavljači, koju imovinu imaju, koje su im obaveze i da li se to brojčano slaže sa iznosima u finansijskom izveštaju", rekao je Radulović.

Takvo neodgovorno ponasanje njegovo ministarstvo neće tolerisati, dodao je. "Jeftini napadi i pokusaji da se izbegde jednostavna obaveza koju neko, ko uredno vodi knjigovodstvo, za sedam dana može da završi - meni su potpuno neshvatljivi", rekao je ministar.

Neću podneti ostavku zbog zahteva sindikata

Radulović je izjavio da neće podneti ostavku zbog pritiska sindikata i da neće odustati od izmena Zakona o radu, koji bi, kako očekuje, trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

Komentarišući povlačenje predstavnika sindikata iz pregovora o izmenama Zakona o radu, Radulović je rekao da je dijalog jedini način da se pronađe rešenje.

"Niko ne nameće nikakvo rešenje, ali moramo da razgovaramo o konkretnim rešenjima. Ne mogu paušalno da se daju ocene o zakonu, o tome kako je to nešto katastrofično i kako će ljudi da gube posao, jer to nije istina", rekao je on novinarima.

Radulović je naveo da je Zakon o radu izuzetno važna stvar za Srbiju i za sve građane i za oporavak privrede. "Moramo da dovedemo u red radno zakonodavstvo i da ono bude u nivou prava koja postoje u Evropskoj uniji. Imamo razne odredbe u zakonu koje su jako loše, koje su doprinele gubitku radnih mesta i neotvaranju novih radnih mesta", rekao je on.

Zadatak i cilj vlade je rast zapošljavanja, rekao je ministar i dodao da je Zakon o radu, zajedno sa drugim zakonskim rešenjima - zakonu o planiranju i izgradnji, privatizaciji i o stečaju, ključan za oporavak srpske privrede.
"To treba da nam omogući da sprovemo tešku reformu u 2014. godini, da postavimo sistem na zdrave noge i da prestanemo da bacamo novac, kako bi u 2015. godini počeli da osećamo malo dobrobiti od novog sistema", ocenio je Radulović.

Na pitanje da li će izlazak sindikata iz pregovora usporiti donošenje zakona, Radulović je rekao da to komplikuje taj proces, ali da postoji i problem u pogledu odredaba zakona o reprezentativnosti sindikata, jer dva sindikata (S S S S i Nezavisnost) ne žele ni sa kim drugim da dele tu reprezentativnost.

"Dešava se, na primer, kad nam Stros Kan dođe u posetu, da ta dva sindikata neće da učestvuju na sastanku, zato što će drugi sindikati biti prisutni, pa moramo odvojene sastanake da zakazujemo, jedan za njih, jedan za ostale", rekao je ministar privrede.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, Zoran Martinović, kazao je da je rad radne grupe nastavljen i nakon izlaska sindikata iz pregovora, i da očekuje da će za par dana biti gorov materijal za javnu raspravu.

Martinović je pozvao sindikate da se vrate za pregovarački sto, da se vodi socijalni dijalog, jer nije dobro da se zakon doživi kao nametnuto rešenje.

Prema njegovim rečima, osnovne izmene u zakonu odnose se na produžavanje rada na određeno vreme sa jedne na dve godine i na to da će otpremine biti isplaćivane samo za godine staža provedene na radu kod poslednjeg poslodavca.

Kako je rekao, predviđeno je da ugovor na određeno vreme može biti i na 36 meseci za starije od 52 godine i za lica koja su pre tog ugovora bila najmanje godinu dana nezaposlena.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), Ranka Savić, ocenila je da trenutni Zakon o radu nije dobar i da ga je potrebno menjati, ali da se to radi na pogrešan način, jer se izmenama smanjuju prava radnika.
"Cilj je da se na mala vrata uvede fleksibilan radni odnos, a da se rad na neodređeno ukine ili svede na najmanju moguću meru", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, to što je Ministarstvo privrede preuzelo inicijativu za donošnje zakona, sindikati su shavtili kao poruku da se taj dokument donosi u interesu poslodavaca.

Szerző (Forrás)
Tanjug, R. Prelić
Többi hír