Ugrás a tartalomra

Szerbiának az EU-ban a helye

Belgrád - Szerbiára még sok feladat vár az európai úton – mondta az Európa-nap alkalmából rendezett fogadáson Michael Davenport uniós belgrádi irodavezető.

Hangsúlyozta azonban, hogy az ország büszke lehet arra, amit eddig elért. Emlékeztetett arra, hogy 10 évvel ezelőtt 10 államot vettek fel, később pedig még hármat. A csatlakozás nem áll le, és azon munkálkodnak, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió tagja legyen.

A fogadáson jelen volt az államfő, a miniszterelnök, a parlamenti elnök és több miniszter.

Dačić: Szerbia 2020-ig az EU teljes jogú tagja kíván lenni

Az Európai Unió az előcsatlakozási alapokból 2020-ig 1 000 000 eurót szán a nyugat-balkáni országoknak, regionális projektumok révén predig még 10 000 000-ot fektet be. Ezt Ivica Dačić külügyminiszter mondta Szalonikiben. Részt vett a régió diplomáciai vezetőinek a Štefan Füle bővítési biztossal való találkozóján. Dačić megismételte, hogy Szerbia 2020-ig az Unió teljes jogú tagja kíván lenni.

Štefan Füle hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni országok integrálása visszafordíthatatlan folyamat. A bővítés fontos a megbékélés szempontjából, amit Szerbia és Koszovó történelmi megállapodása is bizonyít – mondta a bővítési boztos.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír