Ugrás a tartalomra

Szabadságunkért harcoltak

Portrékiállítás nyílt a magyar szabadságharcok hőseiről Szabadkán

Az 1848-as honvédek, valamint az 1956-os túlélők portréiból nyílt kiállítás Szabadságunkért harcoltak címmel kedd este Szabadkán, a Magyar Házban. A megjelenteket Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója köszöntötte.

A kiállítás eszmei kiötlője, Kozma Huba, az Ötvenhatos Történelmi Alapítvány elnöke a két jeles történelmi esemény közötti párhuzamról szólva elmondta, 1848 és 1956 páros csillag Magyarország történelmében, és emlékük a Kárpát-medence minden magyarjában azonos hullámokat ver.

Kozma szerint arra kell törekednünk, hogy bíztató példákat mutassunk fel az utókornak. Az értékeinket meg kell mentenünk, és ha leülünk azok a még élő, idős személyek mellé, akik részt vettek azokban a küzdelmekben, amik a mi életünk előtt töréntek, akkor azzal nagyon sokat teszünk a magyar közösségek fennmaradásáért. Ez pedig közös feladat mindannyiunk számára.

Az 1848-as hősök fotói 1902-ben készültek. Az ’56-os szabadságharcosok portréit pedig Dömötör Mihály készítette 2006-ban, a forradalom ötvenedik évfordulójára.

Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke rávilágított – noha a két esemény között közel száz év telt el, és a képeket végigtekintve a technika fejlődése is pontosan jól kivehető – nagyon érdekesek a hasonlóságok, amik a hősök portréi között megfigyelhetők.

Például az, hogy a fotográfiák hajlott korban levő embereket ábrázolnk, és hogy a veteránok többsége büszkén feszít az uniformisában, ami azt jelzi, hogy ezek az emberek büszkén várták meg azt a kort, amikor elismerik őket. Korhecz szerint máig szóló üzenete van annak, hogy több mint ötven évnek kellett eltelnie, hogy a társadalom fejet hajtson, és elismerje ezeknek az embereknek az érdemeit.

A legfontosabb, hogy az üzenetet megszívleljük, és megpróbáljuk méltányolni a ma élő emberek teljesítményét, még mielőtt megvárnánk, hogy már ne legyenek közöttünk.

Csóti György, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás bizottságának tagja, az Autonómia Albizottság alelnöke úgy fogalmazott, örömmel és büszkeséggel kell néznünk ezekre az arcokra. Nagyon büszkék lehetünk rájuk, de mellettük azokra is, akik nem fegyverrel harcoltak, hanem tudósokként, feltalálókként, művészekként, sportolókként gazdagították a kultúrát.

Az elmúlt 150-200 évben annyi értéket adtunk a világnak, és ez olyan rendkívül sok pozitívumot hozott a magyarság életébe, hogy ha ezekre gondolunk, akkor felemelt fejjel, büszkén nézhetünk szembe a világgal.

A Szabadságunkért harcoltak című kiállítás Hódmezővásárhelyről indut el Kozma Huba kezdeményezésére, Szabadka után pedig Gyergyóba megy, és körbejárja az egész Kárpát-medencét.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Gy. V.
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm