Ugrás a tartalomra

Statistika zanimanja: Menadžera više nego seljaka

Zavod za statistiku objavio rezultate popisa koji se tiču zanimanja građana Srbije. U Srbiji najviše inženjera, stručnih saradnika ili tehničara. Porast broja zaposlenih u uslužnim delatnostima

SRBIJA je tokom poslednje decenije izgubila polovinu svojih poljoprivrednika, šumara, ribara i stanovnika koji se bave sličnim zanimanjima. Istovremeno, gotovo je dupliran broj građana koji su umetnici i stručnjaci u različitim oblastima, kao i trgovaca i zaposlenih u uslužnim delatnostima.

Ovo pokazuju najnoviji podaci o zanimanjima građana koje je na osnovu popisa stanovništva održanog 2011. objavio Republički zavod za statistiku (RZS). Rezultati pokazuju i da najveći broj naših sugrađana ima zvanje inženjera, stručnog saradnika ili tehničara.

Da je u pojedinim zanimanjima zabeležen osetan pad broja građana koji se njime bave potvrđuje Snežana Lakčević iz RZS.

- Na popisu 2011. prebrojano je manje operativnih zanimanja kao što su rukovaoci mašinama, monteri, vozači ili upravljači postrojenjima - objašnjava naša sagovornica. - Manje je i „elitnih“ zvanja iz kategorije rukovodilaca, funkcionera i zakonodavaca. Rast broja, sa druge strane, pored umetnika i stručnjaka raznih profila, beleže i zanatlije i srodna zanimanja, kao i jednostavna radna snaga.

Radnika bez kvalifikacija u Srbiji je, prema popisnoj računici, 183.000, dok čast zanata brani nešto više od 312.000 građana. Titule inženjera, tehničara i stručnih saradnika nosi 372.000 ljudi, dok administraciji pripada 170.000 popisanih osoba. Vojnim pozivom bavi se manje od 20.000 građana, dok poljoprivrednim i drugim „ruralnim“ zanimanjima pripada 270.000 popisanih.

Jači pol apsolutno dominira u vojničkim zanimanjima, kao i među rukovaocima mašinama, vozačima, zanatlijama i poljoprivrednicima. Muškaraca je tri puta više i na rukovodećim mestima u državi i preduzećima. Lepši pol, međutim, dominira umetničkim zanimanjima, administracijom i uslužnim i trgovačkim zvanjima. Žena je više i među takozvanim jednostavnim zanimanjima.

Da su rezultati popisa potvrdili trendove koji su već decenijama očigledni, smatra ekonomista Aleksandar Žikić i napominje da je ovakva „krvna slika“ zanimanja u Srbiji posledica višegodišnje ekonomske krize, neracionalnog školovanja kadrova, odliva mozgova, ali i unutrašnjih migracija.

- Očigledan je proces napuštanja seoskih sredina, pa je logično i što je sve manje poljoprivrednika i srodnih zanimanja - objašnjava Janković. - Sa druge strane, primetno je povećanje broja zanimanja iz kruga menadžerskih poslova, mada je upitan stepen njihove stručnosti i osposobljenosti. Povećan broj trgovaca i zanimanja iz uslužnog sektora posledica je zamrle privrede i lošeg poslovnog ambijenta.

NAJVIŠE UMETNIKA

U BEOGRADU Svaki peti umetnik ili stručnjak za neku oblast živi u Beogradu, dok je njihovih kolega na jugu i istoku zemlje upola manje. U glavnom gradu stoluje i najviše građana koji su na rukovodećim i funkcionerskim mestima, kao i najveći broj administrativaca. Poljoprivrednika je najviše u Šumadiji i zapadnoj Srbiji. Na drugom mestu je Vojvodina, gde je naseljeno manje od 10 odsto građana koji se profesionalno bave poljoprivredom.

Szerző (Forrás)
Večernje Novosti, Rade Dragović
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása