Ugrás a tartalomra

Skupština da se pita o glavnom pregovaraču

SUTRA: Treba li Srbija da osnuje Nacionalni odbor za praćenje pregovora sa EU

Nataša Vučković, predsednica Odbora za EU, za Danas

Beograd - Proces pristupanja i pregovora sa Evropskom unijom ima naglašenu potrebu za političkim i društvenim konsenzusom oko strateškog cilja, kao i za korišćenjem svih društvenih resursa. Što je više dogovorenog zajedničkog nastupa i učešća u procesu, to će napredak biti bolji. To, naravno, nikako ne isključuje oštri kritički stav opozicije.

Naprotiv. Što se DS tiče, uporno ćemo kritikovati Vladu na planu unutrašnjih reformi, primene evropskih vrednosti i uvođenja standarda EU. Ideja o usvajanju skupštinske rezolucije kojom bi se odredila uloga parlamenta u pregovorima je dobra i o njoj ćemo svakako razgovarati. Prošlo je dosta vremena otkad je parlament doneo prethodnu rezoluciju o EU, kaže za Danas Nataša Vučković, nova predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije i potpredsednica DS.

  • Koji će biti prioriteti Odbora?

- Prioritet je, pre svega, priprema za efikasno učešće Skupštine u procesu pregovaranja sa EU, jer je od presudnog značaja da Skupština prati i kontroliše Vladu u tom procesu. Imamo na raspolaganju iskustva i dobru praksu zemalja koje su nove članice EU, koje ćemo uzeti u obzir i na osnovu toga razvićemo naš model. Takođe, saradnja sa nacionalnim parlamentima u zemljama članicama EU je naš prioritet. Ne manje važna je komunikacija s građanima - moramo im približiti čitav proces.

  • Imate li bar obrise tog našeg modela?

- O tome ću prvo da razgovaram sa članovima Odbora, kako bismo razmotrili sve ideje i izašli s konkretnim predlogom. Proces integracija i pregovora nije tema koju treba da prati samo Odbor za evropske integracije, iako je on noseći organ Skupštine u toj oblasti. Da bi učešće Skupštine bilo efikasno, veći broj odbora treba da se uključi, s obzirom na sve oblasti i pregovaračka poglavlja.

  • Može li Odbor da utiče na izbor glavnog pregovarača i njegovog tima?

- Zbog uspostavljanja dobre prakse na samom početku, bilo bi neophodno da se obavi konsultacija sa Odborom za evropske integracije, da budu jasni kriterijumi za izbor, da damo naše preporuke. Šef pregovaračkog tima će, uostalom, biti čest gost na sednicama Odbora. S njim ćemo, nadam se, razmatrati pregovaračke pozicije, obaveštavaće nas o toku pregovora. Bitno je da i šef i članovi pregovaračkog tima veoma dobro poznaju proces pregovora, da su bili uključeni u poslove i programe koji ih kvalifikuju za taj posao, ali i da uživaju poverenje javnosti. S obzirom da će pregovori trajati duže od mandata jedne vlade, šef pregovaračkog tima treba da bude osoba koja može uživati i poverenje narednih vlada.

Zalagaću se za uključenje civilnog društva

* Da li je za Srbiju dobar primer Hrvatske, koja je imala Nacionalni odbor za praćenje pregovora?

- Razmotrićemo sve dobre prakse. Lično ću se zalagati i da kroz Skupštinu uključimo i stručna udruženja, NVO i sve druge koji mogu doprineti kvalitetu procesa. Treba, naravno, da sagledamo koje su poslovničke mogućnosti koje imamo na raspolaganju. Mislim da će se nametnuti potreba za dopunom ili usaglašavanjem nekih rešenja u Poslovniku, kako bi proces učešća Skupštine u procesu pregovora bio zaista efikasan i delotvoran.

Szerző (Forrás)
Danas, Lidija Valtner
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt