Ugrás a tartalomra

Skupština AP Vojvodine utvrdila Amandmane na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu

Skupština AP Vojvodine održala je danas svoju 24. sednicu po redu, kojom je predsedavao predsednik Skupštine Ištvan Pastor. Skupština je na današnjoj sednici utvrdila Amandmane na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, koji će se dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srbije na dalji postupak.

Radi se o tri amandmana koje je na Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu prethodno utvrdila Vlada AP Vojvodine i dostavila ih pokrajinskoj Skupštini na razmatranje i utvrđivanje.

Za predstavnika Skupštine AP Vojvodine kao podnosioca amandmana u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u skladu sa Poslovnikom pokrajinske Skupštine određen je njen predsednik  Ištvan Pastor.

Na predlog predsednika, Skupština je prihvatila i da se za predstavnika ponosioca u Narodnoj Skupštini povodom pomenutih amandmana odredi Zoran Radoman, član Vlade AP Vojvodine  i pokrajinski sekretar za finansije.

Pre nego što je Skupština utvrdila amandmane na Predlog zakona, u uvodnom obrazloženju pokrajinskim poslanicima, Zoran Radoman je rekao da predložene izmene navedene u amandmanima, predstavljaju usklađivanje obaveza proisteklih iz republičkog budžeta prema Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u skladu sa članom 184. stav 4.

Ustava Republike Srbije. U tom smislu, budžet Autonomne Pokrajine Vojvodine treba da iznosi najmanje sedam odsto budžeta Republike Srbije, što ovim Predlogom nije ispoštovano, sa jedne strane, i sa druge strane, imamo obavezu da tri sedmine budžetskih sredstava usmerimo na finansiranje kapitalnih investicija, što je gledajući predviđenim obimom i strukturom sredstava opredeljenih za pokrajinu, gotovo nemoguće, rekao je Radoman.

Predloženi amandmani imaju za cilj i da se izmeni struktura budžeta, odnosno da se planirana transferna sredstava za pokrajinski budžet, koja su veoma veklika i iznose 32 milijarde dinara izostave iz obaveza pokrajine, jer bi prema našem mišljenju njih trebalo direktno da plaća Republika, kazao je resorni pokrajinski sekretar.

Kada od ukupnog obima namenjenog pokrajini u visini od 56 mijiradi dinara, izuzmete te 32 milijarde, koje su u suštini transferna sredstva za školstvo, lokalne samouprave i ostali obavezni transferi, koje bi trebalo Republika direktno da plaća, a ne da se transferišu preko pokrajinskog budžeta, kako je predviđeno, Vojvodini zapravo ostaje na raspolaganju 24 milijarde dinara, što prema mišljenju Radomana nije dovoljno da se ispuni obaveza od tri sedmine sredstava opredeljenih za kapitalne investicije.

U pretresu po ovoj jedinoj tački dnevnog reda današnje sednice diskutovao je veliki broj poslanika, i iz pozicije i iz opozicije. Poslanicima se obratio i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je rekao da su pokrajinske vlasti u prethodnom periodu mnogo uradile kako bi počela izrada zakona o finansiranju Vojvodine, čije donošenje kasni skoro punih pet godina.

U prilog tome, Pastor je naveo podatak da je predsedniku Vlade republike Srbije, pre tri nedelje uputio Platformu za izradu zakona o finansiranju Vojvodine i dodao da odgovor do danas nije dobio.

Predsednik je ponovio apel republičkim vlastima da se sistemski reši pitanje finansiranje pokrajine, a kako je rekao dok se to pitanje sistemski ne bude rešilo, neka se rešava ono što je sada na dnevnom redu.

Predsednik resornog skupštinskog Odbora za finansije Martin Zloh je u svom izlaganju takođe ukazao na to, da kako je rekao, ni ove godine nisu u potpunosti ispoštovane obaveze prema pokrajini iz ustavnih garancija i složio se da su dovedena u pitanje i obavezna kapitalna ulaganja pokrajine u visini od tri sedmine budžeta. 

Poslanici iz redova opozicije nisu glasali za amandmane. Deo opozicionih poslanika ukazao je da se takvim načinom ne može rešavati pitanje finansiranja Vojvodine, posebno u sadašnjim uslovima ekonomske krize, navodeći da to može ugroziti finansijski sistem države.

Za trajno rešenje problema uz poštovanje Ustava, potreban je dogovor sa nadležnim ministarstvima oko izrade zakona o finansiranju i potrebno je da Skupština Vojvodine, na predlog pokrajinske Vlade, traži da se sastane Mešovita radna grupa za izradu predloga zakona o finansiranju AP Vojvodine, naveli su u svojim izlaganjima pojedini poslanici.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír