Ugrás a tartalomra

Rekonstrukcija vlasti u Vojvodini tek u septembru

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, za Danas uoči današnjeg sastanka sa liderima Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke

Beograd - Rekonstrukcija pokrajinske vlasti neće se dogoditi pre septembra ili oktobra. To znači da će ovakav sastav vlasti ostati do tada nepromenjen. Takođe, smatram da će ideja SVM o formiranju vlasti nacionalnog jedinstva do tada prevagnuti, ocenjuje u intervjuu za Danas Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine.

O čemu ćete onda razgovarati na današnjem sastanku sa liderima LSV i NDS?

- Tema današnjeg sastanka sa liderima LSV i NDS Nenadom Čankom i Borisom Tadićem je samo razmena mišljenja. Mene interesuje kako sagovornici vide opštu situaciju i svoju poziciju u datim okolnostima. Generalno mislim da famozna prekompozicija pokrajinske vlasti teško može da se realizuje do godišnjih odmora. To je praktično nemoguće učiniti na sednici Skupštine Vojvodine, u sredu, 2. jula, jer ukupna situacija, odnosno konceptualni pristup nije spreman i dovoljan. Ubeđen sam da će tek početkom jeseni ovo pitanje da bude pokrenuto sa dodatnom žestinom. Dakle, ovaj razgovor doživljavam kao uvertiru za traženje rešenja početkom jeseni.

Niste odustali od ideje o vladi nacionalnog jedinstva?

- Zainteresovani smo da se iskorači iz ove situacije koja je već duže vreme prisutna. Vrši se permanentno prebrojavanje, suštinom se niko ne bavi. Naše rešenje smo predočili - to je ideja o većini koja bi prekoračila stranačke podeljenosti. Mislim da je to jedino racionalno rešenje i ubeđen sam da će to rešenje na kraju i biti realizovano. Samo je pitanje da li će to biti u septembru ili oktobru. Moglo je biti u julu, ali sada više ne može, zakasnili smo. Svi su na svoj način i iz svojih razloga povukli neke poteze manevra da se to izbegne. Mi nemamo nikakvu zadršku u saradnji sa bilo kojom političkom strankom.

S obzirom na to da niste preuzimali inicijativu u vezi sa rekonstrukcijom vlasti, odnosno da ste stajali, čini se, po strani, čekajući odluku LSV, da li to znači da biste želeli da struktura vlasti ostane kao što je danas, sa DS na čelu?

- Ne bih se složio da nismo preuzimali inicijativu. Ali, ne mislim da smo mi kao relativno mala stranka trebali da pokrećemo čitavu priču. Pomalo neprirodnim doživljavam to da su se LSV i NDS našle u situaciji da oni sad tu kao nešto pokreću, iniciraju i dogovaraju. Nije to ništa sporno, ali iz takve pozicije teško da to može da urodi plodom. Više od onoga što smo učinili, nije bilo moguće sa naše strane. Mislim da je realistično da aktuelna većina opstane, bez obzira da li se to nekome sviđa, ili ne. S druge strane, ako se nešto korenito ne bude promenilo u efikasnosti i kreativnosti, onda su promene neophodne.

Zapamtio sam Čanku

Da li ste oprostili Nenadu Čanku za niz napada kojima vas je javno izložio u poslednje vreme?

- Nisam ja neko ko bi trebalo da oprašta, ali zapamtio sam mu, i mislim da je to dovoljno.

 

 

Szerző (Forrás)
Snežana Čongradin, Danas
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről