Ugrás a tartalomra

Reformserkentés vagy egyeduralom?

Már ma a köztársasági elnök elé kerülhet a rendkívüli választások kiírására vonatkozó javaslat

A szerb kormány valószínűleg még mai ülésén megvitatja a rendkívüli parlamenti választások témáját, s továbbítja Tomislav Nikolić államfőhöz az azok kiírására vonatkozó javaslatot – jelentette be tegnap Nikola Selaković igazságügyi miniszter.

Tegnap azért nem tudott ülésezni a kormány, mert Ivica Dačić kormányfő és Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes is Brüsszelben tartózkodott a Pristinával, az Európai Unió közvetítésével folytatott párbeszéden. Selaković emlékeztetett arra is, hogy az államfőnek legkésőbb holnap, január 29-én ki kell írnia a köztársasági választásokat, ha azokat valóban az előzetes terveknek megfelelően, március 16-án kívánja az ország megtartani, a belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg.

Mint ismeretes, a Szerb Haladó Párt elnöksége vasárnap egyhangúlag jóváhagyta a rendkívüli választások kiírására vonatkozó javaslatot, melyet Aleksandar Vučić pártelnök terjesztett elő. Vučić elsősorban arra hivatkozott, hogy társadalmunk jelenlegi állapotában elképzelhetetlen a reformok végrehajtása, s egy új, „tiszta” mandátum kell ahhoz, hogy a változásokat valóban akadályok nélkül végre lehessen hajtani. Az elnökségi ülést követően kifejtette, hogy nem kívánta választások nélkül átvenni Dačićtól a miniszterelnöki megbízatást, noha erre ajánlatot tett számára a szocialisták első embere.

Véleményének adott hangot, hogy a polgároknak kell eldönteniük, melyik politikát és víziót kívánják választani. Pártja, mint közölte, egy teljesen új, világos mandátumért száll harcba a közelgő választásokon, s korainak tartotta, hogy a szavazás utáni lehetséges koalíciókról beszéljen. Aleksandar Vučić hozzátette, hogy a párt célja a választásokat követően egy minél szélesebb konszenzus kialakítása lesz azokkal, akik megoldást tudnak nyújtani az ország problémáira. A cél az, hogy Szerbia gyorsabban haladjon előre – fogalmazott a pártelnök, akit egyébként szombaton választott újra a Szerb Haladó Párt közgyűlése. Kilátásba helyezte, hogy hamarosan megbeszéléseket folytat majd Rasim Ljajićtyal, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnökével a választási koalíció lehetőségeiről, hisz, mint közölte, vele az eddigiekben is rendkívül korrekt együttműködést tudott megvalósítani.

A KORMÁNY JÓL TELJESÍTETT”

Annak ellenére, hogy korábban még a kabinet munkájának folytatása mellett foglalt állást, Ivica Dačić miniszterelnök és a Szerbiai Szocialista Párt vezetősége is úgy határozott, hogy a jelen pillanatban a választások jelentik az állam számára a legjobb megoldást. A párt álláspontja az, hogy a kormány új legitimitást nyerhet a voksolás során, s ekképp folytathatja az ország irányítását. Hangsúlyozták: maximális erőbedobással kell dolgozni azon, hogy a kampány időszaka ne akadályozza a megkezdett reformok előrehaladását, az Európai Unióval megkezdett csatlakozási tárgyalásokat és a Koszovóval folytatott dialógust. A választások kiírásáról meghozott döntés ellenére is úgy vélekedett, hogy a kormány az elmúlt másfél évben meglehetősen jól teljesített, minek következtében a szocialisták számára jobb időpont nem is létezhet a megmérettetésre. Irreális minden választás utáni koalícióról szóló találgatás – értékelte Dačić, s a téma kapcsán csupán annyit kívánt közölni, hogy elsőként majd a jelenlegi koalíciós partnerekkel szeretne tárgyalni, hiszen jó volt az együttműködés. Arról számolt be, hogy a márciusi választásokon a megszokottnak nevezhető koalíciót vezetik majd a szocialisták, vagyis partnereik ezúttal is az Egységes Szerbia és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja lesznek. Meggyőződésének adott hangot, hogy sok ellenzéki párt lepődött meg a választások kiírásával kapcsolatban meghozott döntés kapcsán. A voksolásnak meg kell szilárdítania az erős Szerbia melletti elkötelezettséget, hangsúlyozta, mely többek között számos civilizációs érték elfogadását is jelenti, azt, hogy „Európa Szerbiába érkezzen”. A kormány megkérdőjelezhetetlen eredményeként könyvelte el az EU-csatlakozási folyamat sikeres kezdetét és a koszovói konfliktus holtpontról történő elmozdítását.

SAJÁT MAGUKAT DÖNTÖTTÉK MEG”

A választások kiírásának hírére reagálva a Demokrata Párt közleményt adott ki, melyben kifejtették, hogy a kampány során a válságból történő kilábalás világos tervét és a lehető legjobb perszonális javaslatokat kínálják majd fel a polgároknak.

Konkrét gazdasági intézkedéscsomag bemutatását tervezik a demokraták, mely a polgárok életkörülményeinek javítását célozza – áll a közleményben. A párt választási stábjának első ülését követően a DP megállapította, hogy minden olyan célkitűzés központja lesz, mely modern, rendezett államként képzeli el Szerbiát: olyan államként, mely erős intézményrendszerrel rendelkezik, melyben a törvényes keretek határozzák majd meg a tisztségviselők hatásköreit, melyben a médiumok szabaddá válhatnak, a polgárok pedig nem fizetik többé a kormány tehetetlenségének árát.

A DP szerint a választások kiírásával kapcsolatos határozatot követően egyértelművé vált, hogy az SZHP teljesen legitimnek tartja, hogy egyetlen személy döntsön az ország sorsáról. Úgy értékelték, hogy a választások bizonyítékként szolgálnak a kormány rossz munkájára, mely most saját magát dönti meg.

TÉNYEK ÉS TERVEK: A VÁRHATÓ FELÁLLÁS

Médiaértesülések szerint az sem kizárt, hogy Boris Tadić, akinek a Demokrata Párt legutóbbi főbizottsági ülésén sem sikerült megszereznie a többséget Dragan Đilas menesztéséhez, a DP megkerülésével vesz majd részt a választásokon. Egyes információk szerint Tadić máris folytatott bizonyos egyeztetéseket a Liberális Demokrata Párt, a Szerbia Egyesült Régiói, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a DP-ből kilépett Dušan Petrović vezette Együtt Szerbiáért párt képviselőivel egy új politikai tömb létrehozásáról. A terv állítólag az, hogy egy szélesebb koalíciót hozzon létre, mely aztán közös választási listán jelenne meg a választásokon.

Az eddigi információk szerint a haladó párt ezúttal is az Új Szerbiával és Aleksandar Vulin Szocialista Mozgalmával közösen állít listát, de egyelőre még nem biztos, hogy ezen a listán szerepelnek-e majd Milanka Karić Szerbia Ereje Mozgalmának a jelöltjei is, ahogy a két évvel ezelőtti választások során.

Ljajić pártja is a haladókkal tart a jelek szerint, sőt most már Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke is világosan kifejezte abbeli szándékát, hogy az SZHP listáján induljanak a jelöltjeik. Úgy fogalmazott, hogy a haladók stratégiai céljai teljes mértékben egyeznek pártja régebbről ismert törekvéseivel.

A szocialisták nem tervezik eddigi, fentebb említett koalíciós partnereik lecserélését, de egyes elemzők szerint nem teljesen kizárt, hogy a SZENYP ezúttal nem fordít hátat a többéves együttműködésnek, s nem dönt Ljajićhoz vagy Draškovićhoz hasonlóan Vučić mellett.

Kétévente szavazás

A 2012. május 6-án megtartott parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt vezette széles koalíció aratta a legnagyobb sikert, csaknem 941 ezer szavazatot kapott, ami 73 mandátummal ért fel a képviselőházban.

Az akkor még Boris Tadić által vezetett Demokrata Párt listája 863 ezer szavazatot gyűjtött és 67 mandátumot szerzett. A szocialisták körüli koalíció 44, a szerbiai demokraták 21, a Liberális Demokrata Párt által vezetett Fordulat koalíció 19, a Szerbia Egyesült Régiói 16, a Vajdasági Magyar Szövetség 5, a Sulejman Ugljanin által vezetett Sandžaki Demokratikus Akciópárt 2, a Mindannyian Együtt kisebbségi koalíció 1, az Egyike sem a felkínált válaszoknak (NOPO) 1, a Preševo-völgyi Albánok Koalíciója 1 helyett biztosított be magának a parlamentben.

A parlamenti erőviszonyok a kormányalakítást követően, a különböző szakadások, átigazolások és új frakciók révén némileg módosultak. A Szerb Haladó Párt jelenleg 64, a Demokrata Párt 43, a Szerbiai Szocialista Párt 25, a Szerbiai Demokrata Párt 21, a Szerbia Egyesült Régiói 15, a Liberális Demokrata Párt 12, a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja 12, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt 9, az Új Szerbia 8, az Egységes Szerbia 7, az Együtt Szerbiáért 7, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 5, a Vajdasági Magyar Szövetség 5, a Szerb Megújhodási Mozgalom–Szerbiai Kereszténydemokrata Párt 5 képviselővel rendelkezik. A pártokból kivált önálló képviselők száma 12.

A Demokrata Párt és a Vojislav Koštunica által vezetett Szerbiai Demokrata Párt is önállóan indul majd a márciusi megmérettetésen. Ez utóbbi kizárta annak lehetőségét, hogy egy patrióta blokkot hozzon létre a Dveri mozgalommal vagy a Szerb Radikális Párttal.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is arról beszélt, hogy a párt önállóan indul majd a választásokon. Azok kiírásáról szólva elmondta: megkönnyebbült, mert már mindenkit idegesíteni kezdett a hónapok óta tartó találgatás, hogy lesznek-e választások vagy sem.

Hozzátette: tisztában van azzal, hogy a polgárok belefáradtak mindebbe, s azzal is, hogy a választások pénzbe kerülnek. Ugyanakkor lényegesnek nevezte, hogy azok lezajlását követően végre a millió létező probléma megoldásába kezdjen az állam.

A VMSZ azok mellett az értékek mellett foglal állást, mint két évvel korábban is – egy normális Szerbiában létező Vajdaságért küzdenek, mondta, majd megismételte, hogy a tartományi parlamenti választások kiírását nem latolgatja, mert annak egyetlen formális vagy jogi oka sincs.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v.ár
Többi hír
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat