Ugrás a tartalomra

Premijer: Ne može teret krize po najsiromašnijima

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas da se ne može najveći teret ekonomske krize prebacivati na najsiromašnije i da Vlada "neće ići" na smanjenje plata i penzija, već razmatra kojom brzinom će rasti.

"Stojim na stanovištvu da se ne može samo štedeti, već da se mora ulagati u razvoj. To da će samo štednja doneti dobro ovoj zemlji - to je nemoguće", istakao je premijer.

Dačić je u parlamentu, na sednici na kojoj se raspravlja o ekonomskoj i socijalnoj sitauciji u zemlji, rekao da se Srbija mora suočiti sa problemima i videti koji je put kojim će ići dalje.

Najveći deficit u budžetu bio je skoro osam odsto u vladi koju je vodio Mirko Cvetković, naveo je Dačić, sli i naglasio da nije došao u parlament da bi raspravljao kada je bilo gore, već šta mora da se uradi.

"Šta se predlaže za rešenje ovako teške ekonomske situacije, to je ono što moramo da vidimo", dodao je.

Dačić je naglasio da po svim istraživanjima javnog mnjenja, čak i po onima po kojima je - kako je kazao - Boris "Tadić još predsednik Srbije" - nikada nije bilo ovoliko poverenje građana u vladu.

"Pričajte šta hoćete, odavno nije bilo ovakvo očekivanje građana, ja sam zabrinut zbog toga, mnogo očekuju od ove vlada, mnogo očekuju na poboljšanju ekonomske situacije", kaže premijer.

Dačić je negodovao što su mu pojedini posalnici dobacivali sa mesta i poslaniku DS Srđani Milivojeviću poručio da to ne čini, jer tako nešto nije demokratski:

"Nisam došao zato što moram, mogao sam da izmislim obaveze, da kažem da ne mogu da dođem, uvek se nalazi opravdanje, ali sam uvek došao kada ste me zvali i molim vas da mi ne dobacujete. Znam da je to vaš manir, Milivojeviću, iz petookotobarskih dana.

Dačić je najavio da će ceo dan provesti u parlamentu, gde je - kako kaže - "prebacio svoje obaveze", ali da, ako ga budu opominjali za dužinu govora, ne mora ni da se obraća poslanicima.

"Ako je problem u vremenu, ne moram da govorim", dodao je.

Dinkić: Srbija nije pred bankrotom

Srbija nije pred bankrotom, ali može ući u bankrot ako se ne povuku određene mere od koji su neke nepopularne, poručio jedanas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dinkić je u Skupštini Srbije kazao da ima dovoljno novca da se penzije i plate u javnom sektoru redovno isplaćuju, ali da je pitanje kako će se usklađivati u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, u okviru vladajuće koalicije u narednih sedam dana biće održane konsulatacije I izaćiće se sa konkretnim predlogom.

Dinkić je dodao da nema teorije da se penzije smanje, ali da je pitanje koliko penzije mogu da rastu i da oni koji kažu da će se smanjiti ne govore istinu.

"Garantujemo redovnu isplatu penzija", naveo je ministar, ocenivši da manevarski prostor za uštede nije uopšte velik i da treba napraviti balans između mera štednje i investicija.

On je pozvao poslanike da iznose tačne podatke i daju konkretne predloge, navodeći da budžetski deficit neće biti ni približno onome koji je ostavila prošla Vlada.

Dinkić je naveo i da podaci o nezaposlenosti koje su izneli poslanici opozicije nisu tačni. Rekao je da se broj nezaposlenih nije povećao za 30.000 u prva četiri meseca, već za 6.000, istakavši da će pravo stanje u toj oblasti biti poznato tek u junu, nakon ankete o radnoj snazi.

Kako je dodao, ti podaci neće biti dobri i time nećemo moći da se pohvalimo, a činjenica je da nije mogla ni prethodna vlada.

Dinkić je kazao da je javni dug od početka godine povećan za 1,4 milijarde evra, ukazavši da je prethodna vlast ostravila dugove koje je trebalo izmiriti, i da Vlada Srbije jedan broj dugova nije uspela da vrati.

Ministar finansija i privrede odgovarao je na primedbe šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislava Stefanovića koji je naveo da je deficit 79 milijardi dinara - duplo veći nego pre samo nekoliko meseci. Stefanović je kazao i da vlast nestručno i neodgovorno vodi javne finansije i da je državu dovela do bankrota.

 

Od Fonda UAE 400 miliona dolara za poljoprivredu

Ministar poljoprivrede Goran Knežević očekuje da će do kraja juna biti potpisan ugovor sa Fondom za razvoj Ujedinjenih arapskih emirata vredan 400 miliona dolara, a sredstva će biti iskorišćenja za ulaganje u navodnjavanje i povoljne kredite poljoprivrednicima.

Srbija će tako, najavio je Knežević, do kraja 2014. godine imati 24.000 hektara sa novim kanalima za navodnjavanje.

Knežević je u Skupštini Srbije je objasnio da je reč o direktnim stranim ulaganjima, od čega će 200 miliona dolara biti iskorišćeno za revitalizaciju nove kanalske mreže, primarne i sekundarne, i dovođenje struje, dodavši da je završena studija izvodljivosti.

Preostalih 200 miliona dolara, kako je precizirao, biće namenjeno za kredite za poljoprivrednike sa povoljnim grejs periodom i kamatama, i to za nabavku mehanizacije, podizanje zasada...

"Imamo organizacijsku šemu kako treba da izgleda, a radovi, koji će biti podržani sa 20 odsto iz budžeta Srbije, mogu krenuti koliko sutra, a očekujemo potpisivanje ugovora do kraja juna kako bi radovi krenuli što pre", rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, i domaća preduzeća biće angažovana u tim investicionim radovima, a trenutno se radi analiza njihove osposobljenosti.

Izgradnja kanala za navodnjavanje, kako je rekao, jedan je od strateških ciljeva ministarstva i vlade, budući da su dugoročne hidrometeorološke prognoze pokazale da će od pet sledećih godina četiri biti slične prošloj, zbog čega je navodnjavanje neophodno najpre "da bi preživeli, pa tek onda da bi potencijal iskoristili".

Srpski budžet nema dovoljno sredstava za projekte navodnjavanja zbog čega se vlada i okrenula investicijama onih koji su spremni da ulažu u srpsku poljoprivredu.

Skupština Srbije počela je sednicu o rešavanju teške ekonomske i socijalne situacije u zemlji. Debatu o tome je tražila opoziciona Demokratska stranka (DS).

Skupština Srbije usvajanjem seta poreskih zakona, završila je juče redovno prolećno zasedanje.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP