Ugrás a tartalomra

Poslanici SVM o Nacrtu medijskog zakona

Nije tačno da EU zahteva privatizaciju lokalnih glasila

Subotica - Nakon rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju koju je organizovao Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da je neshvatljivo da pojedinci već čitavu deceniju žele privatizaciju medija da predstave kao zahtev EU.

„Više puta je već dokazano da to nije tačno, i skandalozno je da se već 10 godina pokušava uveriti javnost da u medijima koje su osnovale lokalne samouprave i nacionalni saveti ponajmanje nema nezavisnog i nepristrasnog novinarstva“, rekao je Pastor za Mađar so.

„Takođe, rešenje prema kojem nacionalni saveti ne bi neposredno mogli da budu osnivači medija je u potpunoj suprotnosti sa odredbama Ustava, a čak ni medijska strategija prihvaćena 2011. godine ne isključuje to osnivačko pravo nacionalnih saveta“, istakao je Pastor.

Republički poslanik SVM-a Laslo Varga ocenio je da ono što se događa sa zakonom o medijima liči na događaje vezane za reformu pravosuđa.

„I tada je u okviru Ministarstva jedna radna grupa izradila koncepciju koja je nametnuta parlamentu. To se završilo tako što je, posle kosovskog pitanja, reforma pravosuđa postala drugi najveći problem u pogledu evropskih integracija. Postoji opasnost da će se isto dogoditi i ovog puta - kaže Laslo Varga za Mađar so.

Varga napominje da je nezamislivo da bi u EU bio prihvatljiv zakon o medijima koji povređuje stečena prava nacionalnih zajednica u sadašnjoj formi. Nacrt zakona povređuje stečena prava nacionalnih manjina.

„Treba podsetiti da se Srbija, kada su ranije usvajani neki nepovoljni zakoni po manjinske zajednice, morala suočiti sa posledicama na onom forumu EU u kojem države članice odluke donose konsenzusom. A u toku pristupnih pregovora na svakom koraku potreban je jedinstven stav članica“, napominje Varga.

„Jedan od glavnih problema je što neki ne razumeju šta je tačno EU, i ističu kako EU podržava Nacrt zakona o medijima. Istina je da jedna od institucija EU, Evropska komisija podržava Nacrt zakona, ali još nije jasno da li se EK slaže sa svakom od njenih tačaka. Ali, treba biti načisto sa tim da se EU ne sastoji samo od komisije nego i iz Evropskog parlamenta i država članica.

Evropski parlament će za oko 10 dana glasati o ovogodišnjoj rezoluciji o Srbiji i u njoj upravo poziva Srbiju da ostavi mogućnost opstanka regionalnih javnih servisa. EP praktično formuliše stav suprotan obaveznoj privatizaciji, čak navodi da bi se uz predviđenih šest regionalnih javnih servisa oni mogli osnovati i u Vojvodini“, kaže Laslo Varga za Mađar so.

Szerző (Forrás)
Danas, V. Laloš
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP