Ugrás a tartalomra

Poslanici danas usvajaju statut

Približava se rok za usklađivanje najvišeg pravnog akta Vojvodine sa Ustavom

Dogovoreno je da na sednici Narodne skupštine govori po jedan šef ili ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe

Beograd - Skupština Srbije trebalo bi danas da održi sednicu na kojoj će razmatrati i usvojiti Predlog statuta Autonomne pokrajine Vojvodine, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednice parlamenta Maje Gojković. Kako nam je rečeno, do ponovnog odlaganja zasedanja neće doći, uprkos vanrednoj situaciji koja u zemlji vlada zbog poplava.

Podsetimo, Ustavni sud je krajem prošle godine pojedine delove pravnog akta proglasio neustavnim, ali je dao Pokrajini rok od šest meseci da Statut uskladi s Ustavom. Rok ističe 6. juna i ukoliko se do tog datuma ne bi završilo usklađivanje statuta s Ustavom, prema tumačenju Ustavnog suda, urušio bi se deo pravnog poretka države.

Predlog statuta Vojvodine podnela je vojvođanska skupština, a u republički parlament stigao je početkom prošle nedelje. Tekuća sednica Skupštine Srbije, koja na dnevnom redu, ima više zakonskih predloga iz oblasti pravosuđa, biće zbog rasprave o Predlogu Statuta prekinuta.

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić rekao je da je dogovoreno da na sednici govori po jedan šef ili ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe, a da će se po završetku debate poslanici izjašnjavati o tom predlogu. Maja Gojković je ranije rekla da se novim Predlogom statuta Vojvodine ne umanjuje autonomija Pokrajine i da je dokument sada u potpunosti usaglašen sa odlukom Ustavnog suda. Ona je precizirala da Novi Sad više neće biti glavni grad Vojvodine, već administrativni centar pokrajinske vlasti i da će grb i zastava ostati isti, s tim što će biti dodati i tradicionalni simboli. Takođe, izvršni organ APV više se neće zvati Vlada Vojvodine već Pokrajinska vlada.

Nakon proglašenja Statuta, očekuje se da Skupština Srbije donese zakon o utvrđivanju nadležnosti APV, a zatim, do kraja godine, i zakon o finansiranju Vojvodine, kako bi sledeći predlog republičkog budžeta mogao da bude u skladu s njim.

Predlog statuta predviđa, pored ostalog, da je AP Vojvodina autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju. Osnovnim odredbama utvrđen je pravni status Vojvodine, njena teritorija, nosioci prava na pokrajinsku autonomiju, utvrđena je ravnopravnost građana, nacionalna i ravnopravnost polova. Takođe, propisano je da AP Vojvodina ima simbole i tradicionalne simbole, da je grad Novi Sad sedište pokrajinskih organa i da je javna svojina AP Vojvodine - pokrajinska svojina.

Utvrđen je poseban položaj poljoprivrednog zemljišta, zaštita životne sredine, saradnja sa jedinicama lokalne samouprave, razvoj Vojvodine, propisani su oblici saradnje sa teritorijalnim zajednicama u okviru spoljne politike Srbije uz obavezu poštovanja njenog teritorijalnog jedinstva i pravnog poretka. Predlogom Statuta utvrđene su, pored ostalog, i posebne mere podsticanje rađanja dece, zapošljavanje i rad majki koje imaju maloletnu decu, kao i samohranih roditelja.

Utvrđena su i prava nacionalnih manjina koje čine brojčanu manjinu u ukupnom stanovništvu Vojvodine kao i dodatna prava nacionalnih manjina, a propisano je i da se pri zapošljavanju u pokrajinskim organima i službama vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva i odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, odnosno nacionalnih zajednica. U tom smislu, utvrđena je autonomija nacionalnih manjina koju oni ostvaruju preko izabranih nacionalnih saveta u oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i informisanja, a Statut utvrđuje i jezike i pisma koji su u službenoj upotrebi u radu pokrajinskih organa i organizacija.

Jedno od poglavlja Statuta posvećeno je i nadležnostima Vojvodine i tiču se prostornog planiranja, regionalnog razvoja, poljoprivrede, ruralnog razvoja, vodoprivrede, šumarstva, lova i ribolova, turizma, ugostiteljstva, banja i lečilišta, zaštite životne sredine, industrije i zanatstva, drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja i uređivanja puteva, priređivanja sajmova i drugih privrednih manifestacija.

Regulisana su i pitanja prosvete, sporta i kulture, zdravstva i socijalne zaštite, javnog informisanja na pokrajinskom nivou, razvoja infrastrukture i kapitalnih ulaganja. Kada je reč o organima Vojvodine, regulisan je položaj, nadležnosti, sastav, način izbora i konstituisanja, položaj i zaštita poslanika, predsednik i potpredsednika skupštine, način odlučivanja, sednice parlamenta i prevremeni prestanak mandata skupštine, pravo predlaganja akata i pokrajinski referendum.

Skoro pa jedinstvo

Predstavnici poslaničkih grupa SNS, SVM, NS i DS izneli su uglavnom slične stavove, da su predložene izmene plod kompromisa i visokog nivoa političke odgovornosti, a jedino je LSV mišljenja da je reč o kozmetičkim izmenama i da je „nevredno govoriti o tome dok se ne promeni Ustav“.

 

 

 

Szerző (Forrás)
M. R. M - S. Č., Danas
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről