Ugrás a tartalomra

Pódiumestek, ünnepi és szerkesztett műsorok szemléje

Pódiumestek, ünnepi és szerkesztett műsorok első szemléjén vehettek részt az amatőr és gyermekszínjátszó csoportok vezetői Bácsfeketehegyen. A szervezők két rendezvényt kötöttek egybe, ugyanis a nap folyamán a novemberben befejeződött Deszkára fel! képzés résztvevőinek osztottak ki tanúsítványokat.

A Deszkára fel! képzést Szabadkán, Újvidéken és Nagybecskereken tartották meg. 65-en vettek részt a képzésen, 36 településről. A program célja az amatőr színjátszó csoportok vezetőinek felkarolása, segítése.

Raffai Ágnes, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársa kiemelte: „Fontos, hogy tudják, ezentúl bármikor számíthatnak a Művelődési Intézet, illetve a Művelődési Szövetség segítségére: szövegkeresésben, elmegyünk próbákat nézni és ötleteket adunk, de akár össze is köthetjük őket a hivatásos színházakkal.”

A program résztvevőinek Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa adta át a részvételről szóló tanúsítványokat. „Az a legfontosabb benne, hogy az amatőr színjátszók, azok egymáshoz is közel kerülhetnek, és olyan szakmai titkok birtokába juthatnak, amiket aztán átadhatnak a közönségnek Vajdaságban, Bánátban, Nyugat-Bácskában, ahol nincs állandó színház. A közönség nagyon-nagyon szereti.”

A szombati rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke is. Elmondta, a kis közösségekben is nagyon fontos a művészet jelenléte. „Ezzel teremtődik meg az egyik feltétele annak, hogy kis közösségekben, falvakban azok, akik vonzalmat éreznek a művészetek iránt, nemcsak úgy, hogy konzumálják azoknak a termékeit, hanem úgy, hogy ők maguk is megmutatják a művészetnek a lényegét.”

A szervezők szerint a képzés nagy segítséget nyújt mindenki számára, aki előadásokat, műsorokat rendez. „Minden iskolát érint, minden művelődési egyesületet érint, és minden felkészítő tanárnak, illetve minden színjátszó csoport vezetőjének évente akár többször is egy ilyen ünnepi műsort össze kell állítani, és nagyon sokszor nincs hova fordulni, nincsen kapaszkodó” – mondta Hajvert Lódi Andrea, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa.

A rendezvénynek a bácsfeketehegyi művelődési egyesület adott helyet. „Ez a mai díjkiosztó is valamilyen módon azt bizonyítja, hogy jó volt a döntés, hogy lehetséges itt, Vajdaság szívében létrehozni egy ilyen kis központot, amelyik azért kisugárzik, és szép emléket hagy minden jelenlevőben” – nyilatkozta Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke.

Vajdaság minden részéről csaknem 120 résztvevő jelent meg a Pódiumestek, ünnepi és szerkesztett műsorok első szemléjén. A képzéseken az amatőr, a gyermek- és a diákszínjátszó csoportokat próbálták megerősíteni és segíteni tapasztalt színházi, valamint színház- és élménypedagógiai szakemberek részvételével.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt