Ugrás a tartalomra

A pénzügyminiszter is elismeri, hogy a költségvetés nem kedvez Vajdaságnak

150 millió dinár a szabadkai Népszínház építésére a jövő évi köztársasági költségvetésből. Erre tesz módosító javaslatot a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakciója. A megállapodás értelmében az építési költségek 45 százalékát Belgrádnak, ugyanennyit a tartománynak és 10 százalékot Szabadkának kell állnia.

Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője a Pannon RTV-nek elmondta: mai találkozójukon Lazar Krstić szerb pénzügyminiszter beismerte, hogy a tartomány nem kapja meg a neki alkotmányosan járó 7 százalékot. A VMSZ ezért támogatja a vajdasági parlament módosítási javaslatait a köztársasági büdzsére vonatkozóan.

„Vajdasággal kapcsolatban a miniszter elismerte, hogy ez a költségvetés se nem jobb, se nem rosszabb, mint az előző évek költségvetései. Azt is kimondta, hogy a tartomány szempontjából nem jó. Évek óta azt mondjuk, hogy azt várnánk el a kormánytól, hogy egyrészt tartsa tiszteletben az Alkotmányt, másrészt, ha erre nem képes, legalább ismerje el, hogy igazunk van.

Persze, ezt nem úgy kell értelmezni, hogy ezzel a beismeréssel megelégszünk. Ezért támogatjuk azokat az indítványokat, amiket a vajdasági parlament fog benyújtani. 150 millió dinár elkülönítését fogjuk javasolni a szabadkai Népszínház építésére vonatkozóan. Úgy gondoljuk, hogy véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a köztársaság figyelmen kívül hagyja a vállalásait” – nyilatkozta Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír