Ugrás a tartalomra

Pásztor a tisztújító közgyűlésen: Továbbra is életszerű politizálás kell

Bátran vigyázom! Berzsenyi Dániel idézete a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújító közgyűlésének mottója. Pásztor István pártelnök sikeresnek értékelte az elmúlt négy évet. Beszámolójában felsorolta a párt eredményeit. Kiemelte, a VMSZ politikája nemcsak Vajdaságban és az anyaországban, hanem a nem magyarok körében is komoly elismerést vívott ki.

Az út megválasztása nem csökkenti a feladattal járó erőfeszítés nagyságát – így kezdte beszédét Pásztor István pártelnök, majd hozzátette, a VMSZ sikere mögött a teljes tagság áll. Az erős tartományi és köztársasági képviselet középpontjában továbbra is az ésszerű politizálás áll. „Folyamatos megújulásunk kulcsa nemcsak maga az elvégzett munka, hanem a választott munkamódszer is. Az elmúlt négy évben átlagban kéthetente, vagyis 107 elnökségi ülésen tárgyaltunk végig minden kérdést. A helyi közösségitől az országosig, az anyaországitól a kárpát-medencei és európai szintekig.”

Pásztor István továbbá hangsúlyozta, az elmúlt négy évben sikeres érdekérvényesítést tudtak folytatni, amelynek eredménye a számos, anyaországból érkező támogatás. Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel 2010-ben kötött stratégiai megállapodás lehetővé tette az MNT programok életre hívását. Pásztor István: „A VMSZ-nek a Magyarország részéről partnerként történő elfogadása azt eredményezte, hogy több millió eurót tudtunk mozgósítani a klasszikus kisebbségi ügyek finanszírozására, az oktatástól a nyelvhasználatig. A VMSZ testületi döntéseinek eredményeként elvégzett munka azt hozta magával, hogy jóformán nincs olyan magyarlakta település Vajdaságban, ahova az elmúlt négy évben ezekből a forrásokból nem jutott, szolgálva a közösség fejlődését.”

Pásztor István továbbá megköszönte a VMSZ tagságának, hogy teljes vállszélességgel kiálltak a párt politikája mellett. A szerb-magyar történelmi megbékélés is új alapokra helyezte a Szerbiával folytatott politikát. „Emberfeletti munkát végeztünk. Lehetetlennek tűnő csomókat bogoztunk ki, akkor is, amikor átvágni könnyebb lett volna. De akkor is, amikor még átvágni sem lehetett volna. Erről a helyről szeretnék mindenkinek ezért köszönetet mondani.”

A tisztújító közgyűlés folytatásában az elnöki beszámolót értékelték a párt tisztségviselői. Az elmúlt négy évben 27 százalékkal nőtt a VMSZ tagságának száma. A pártnak jelenleg több mint 11 ezer tagja van.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír