Ugrás a tartalomra

Pásztor István a koalíciós megállapodásról

A klasszikus nemzeti közösségi kérdéseken kívül a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt által aláírt koalíciós szerződés foglalkozik a megélhetési kérdésekkel is. Pásztor István, a VMSZ elnöke a Pannon RTV Közügyek című műsorának felvételén beszélt a megállapodásról, amely az infrastruktúra, az egészségügy, a szociális védelem és közbiztonság témaköreire is kitér.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó párt koalíciós megállapodása tartalmazza mindazokat a tételeket, amelyekért a VMSZ a választási kampány során síkra szállt – mondta Pásztor István, a párt elnöke. „Sikerült bevinni mindent, ami számunkra fontos és innentől kezdve azt gondolom, hogy bárki is lesz az elkövetkező 4 vagy 8 évben koalíciós partnere a Vajdasági Magyar Szövetségnek, ez mindenféleképp tárgyalási alapotot kell, hogy jelentsen illetve ennek az aktualizált változata.”

A megállapodás szövegébe azok a vajdasági magyarságot érintő kérdések is bekerültek, amelyek országos szinten is gondot okoznak. Ilyen a kapcsolható mezőgazdasági eszközök bejegyzése is. Pásztor István szerint ez a probléma gyorsan megoldható. „Ebben a megállapodásban benne van például a külföldi személyek földtulajdonjog szerzésének feltételének kérdése. Azoknak a szigorításának ügye, hogy külföldi állampolgárok ne tudjanak vagy nagyon nehezen tudjanak termőföld felett tulajdont szerezni.”

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, külföldiek földvásárlási jogának kérdése nem fog az egyik napról a másikra megoldódni. A két párt megállapodása vegyítése az azonnal megvalósítható és a hosszú egyeztetéseket igénylő feladatoknak. A VMSZ 5 államtitkára a kormányban a miniszterek közvetlen munkatársaiként erősíteni fogja a vajdasági magyar érdekérvényesítést. Pásztor szerint az államtitkárok nem csupán a magyar közösséget érintő ügyekkel foglalkoznának, de prioritásként, mint magyar párt a magyar érdekeltségű ügyeket képviselnék és vinnék sikerre elsősorban.

Pásztor István hangsúlyozta, ennek ellenére nem a magyar ügyek államtitkárságát akarja létrehozni. Szerinte az ország ügyeire összpontosító államtitkárok kellenek, hogy legyenek a minisztériumokban, akik kiemelt figyelmet szentelnek a magyarságot érintő kérdéseknek.

Az SZHP és a VMSZ aláírták a koalíciós szerződést

2014. április 27., vasárnap

Aláírta a koalícióról szóló szerződést a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség vasárnap Belgrádban. A kétpárti találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzott: a megállapodásban a haladók és a VMSZ közös céljai szerepelnek, és egyeztettek az új kormány elsődleges feladatairól is.

Vasárnap reggel élénk sajtóérdeklődés mellett írta alá a Vajdasági Magyar Szövetség a két párt közötti koalícióról szóló megállapodást. A dokumentumot Aleksandar Vučić, az SZHP és Pásztor István, a VMSZ elnöke látta el kézjegyével. Pásztor István elmondta: a megegyezés teljes szövegét nyilvánosságra hozzák, és látni lehet majd, hogy a Vajdaságra vonatkozó VMSZ-kezdeményezések is belekerültek.

„Tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek Vajdaság szempontjából fontosak, amelyek a magyar közösség szempontjából fontosak, a két nép történelmi múltja szempontjából fontosak. Mindazokat a kérdéseket, amelyekről az elmúlt napokban, hetekben beszéltünk” – emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Aleksandar Vučić az aláírást követően miniszterelnöki expozéjára készült, így a sajtótájékoztatón Igor Mirović alelnök válaszolt az újságírók kérdéseire. Elmondta, a kisebbségi és vajdasági kérdések mellett az egész országra vonatkozó témákról is szó volt, egyebek mellett az európai uniós integrációról és a régiós fejlesztésekről. „Nagyon elégedettek vagyunk a VMSZ-szel való eddigi együttműködéssel, és ezt meg is koronáztuk ennek a nagyon fontos megállapodásnak az aláírásával” – összegezte Igor Mirović.

A politikusok megismételték, hogy a VMSZ-nek öt államtitkára lesz az új szerb kormányban, akik a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi, a Kereskedelmi és Telekommunikációs, a Foglalkoztatási, az Építési, Közlekedési és Infrastruktúraügyi, valamint az Egészségügyi Minisztériumban dolgoznak majd.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát