Ugrás a tartalomra

PASTOR: Sečemo keru rep da ne oseti

Ništa se nije promenilo u diskriminatorskom odnosu Beograda prema Vojvodini kada je u pitanju punjenje pokrajinske kase, smatra potpredsednik Pokrajinske vlade Ištvan Pastor, uz napomenu da sada više od republičkih vlasti ne očekuje bilo šta.

Po njegovim rečima, ako dođe do bilo kakvog pozitivnog pomaka u odnosu Beograda prema Vojvodini, on će to doživeti kao čudo.

– Sve što je bilo realno očekivati, izjalovilo se, ali mislim da je ova situacija neodrživa i valjda će i tu okolnost jednom neko shvatiti – kaže Pastor u intervjuu za „Dnevnik”.

Fond za kapitalna ulaganja mesecima je u nezavidnom položaju. Kako izgleda priliv novca u ovoj stavci budžeta?

– Ove godine planirano je da se 10,2 milijardi dinara slije u Fond. Već smo na početku septembra, a iz republičkog budžeta do sada je stiglo tek nešto manje od 15 odsto tog iznosa. Stigla je svega milijarda kao novi novac, a nepuno pola miliona dinara je preneto iz budžeta AP Vojvodine od prošle godine. Ako pogledate period godine koji je protekao, ne treba bilo šta više komentarisati. Do sada je trebalo da se prenese oko 60 odsto planiranih para, ali se to ne događa. Primera radi, već nedeljama i mesecima do nas putuje ona famozna milijarda dinara koje je Beograd obećao po principu „obećanje ludom radovanje”, i nikako da stigne.

Najveći problem Fonda za kapitalna ulaganja su dugovi izvođačima radova. Kakva je tu situacija?

– Dugujemo izvođačima oko četiri milijarde dinara za poslove koji su završeni. Tu ne ubrajam poslove koji su ugovoreni, a još nisu započeti. Ja ne vidim drugo rešenje i mogućnost nego da se ti dugovi plate. Nema tu mnogo manevarskog prostora. Ako ste nekog angažovali i on za vas uradio posao, vi mu to morate platiti.

Očekujete li od koalicionih partnera u pokrajinskoj vlasti da se malo ozbiljnije angažuju u pritisku na centralnu vlast da se ispoštuje prebacivanje ustavnih sedam odsto buyeta u pokrajinsku kasu?

– Ne očekujem od njih ništa posebno jer već čine koliko mogu. U redovima njihovih partija pravila su takva da verovatno i ne smeju glasnije da se bune. Ne znam kako drugačije da tumačim situaciju u kojoj su. Očigledno je da se pitanje vojvođanskog budžeta ne može dovoljno snažno i agresivno nametnuti kao problem jer to nekog vređa. Koga i zašto, ja ne znam.

Da li ste videli konačan predlog zakona o javnoj svojini, možete li oceniti njegov kvalitet i hoće li vaša stranka učestvovati u javnoj raspravi koja traje do 31. avgusta?

– Video sam kako sve to izgleda i do utorka ćemo usaglasiti stavove o predlogu zakona i primedbe poslati na pravu adresu. Situacija sa zakonom o javnoj svojini je slična ovoj koju imamo s Kosovom. On je trebalo da bude donet do 31. decembra 2008. godine. U kašnjenju smo od tog krajnjeg roka dve i po godine. Sada smo došli u situaciju da o tom predlogu moramo da definišemo stav u svega šest dana, navrat-nanos, jer bi se dovela u pitanje evropska perspektiva Srbije. Sada će se desiti da svi koji imaju drugačije stavove o ovom zakonu od kreatora budu okvalifikovani kao da su protiv Srbije, protiv njene evropske perspektive, pri čemu više niko ne pita šta su Vlada i odgovorni ljudi radili dve i po godine. E, zato je to ista priča kao s Kosovom. Moraće neko sa strane da dođe i kaže: „Morate da poštujete ono što ste preuzeli kao obavezu.”

Kako komentarišete nedavnu posetu nemačke kancelarke Angele Merkel, njen ultimatum o paralelnim institucijama na Kosovu i reakcije predsednika Tadića i Vlade Srbije?

- Strašno mi je žao što imamo državno rukovodstvo koje nas sve, čitavu naciju, dovodi u situaciju u kojoj smo se našli prilikom posete Angele Merkel. Doživeli smo da nam neko mora očitati lekciju jer nemamo dovoljno hrabrosti da se suočimo s onim što je odavno dogovoreno i što je Republička vlada prihvatila i što ni za koga ne predstavlja bilo kakvo iznenađenje. Pravimo se ludi pa sečemo keru rep na milimetar, da ne oseti, i dovodimo sebe u situaciju da nam nemačka kancelarka čitavu naciju suoči s onim što znamo da nam je zadatak. To je tragikomično i mislim da bi s takvom politikom trebalo prestati.

Dnevnik

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks