Ugrás a tartalomra

Pastor: Odbor o Statutu Vojvodine krajem meseca

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor kaže za Radio - televiziju Vojvodine da će pokrajinska Vlada i Skupština u potpunosti poštovati odluku Ustavnog suda Srbije, ali s obzirom na to da je administracija tek danas došla u posed odluke, on nije mogao pojedinačno da komentariše njene delove.

Pastor najavljuje da će najverovatnije za 27. decembar biti zakazana sednica Odbora za pitanja ustavnopravnog položaja pokrajine koji treba da se pozabavi izmenama Statuta.

"Ja ću najverovatnije za 27. decembar zakazati prvu sednicu skupštinskog Odbora za pitanja ustavnopravnog položaja AP Vojvodine. To je radno telo koje bi narednih meseci trebalo da ima ključnu ulogu u izradi predloga Statuta koji će biti upućen skupštini Vojvodine na usvajanje, a potom i Skupštini Srbije na davanje saglasnosti", rekao je Pastor.

On je ubeđen da će novi statut biti donetu u roku od šest meseci, na koliko je odlukom Ustavnog suda odloženo objavljivanje odluke o utvrđenoj neustavnosti pojedinih članova statuta.

U narednih pola godine na snazi će ostati aktuelni statut, a iz Vlade Vojvodine poručuju da novonastala situacija neće uticati na funksiuonisanje pokraijnske administracije.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Dragoslav Petrović rekao je da aktuelna pokrajinska vlast nije ugrožena i da ne gubi legitimitet nakon odluke Ustavnog suda.

Prema njegovim rečima, poslednji izbori u pokrajini održani su po Statutu koji je u tom momentu bio važeći, a odluka Ustavnog suda Srbije, kako kaže, nije retroaktivna.

Szerző (Forrás)
RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán